A megújuló üzemanyag lenne a megoldás?
A megújuló üzemanyag lenne a megoldás?

Az Európai Autóipari Beszállítók Szövetsége (Clepa) az Európai Unió autóipari, közlekedési, üzemanyag- és energiaiparának képviselőivel együttműködve támogatja a megújuló üzemanyagok fejlesztését, mert ez hozzájárul a klímabarát gazdasági növekedéshez. A szervezet szerint a villamosítás mellett a megújuló folyékony üzemanyagok jelentik a zöld jövőt a közlekedésben.

Az Európai Unió ambiciózus és egyre szigorodó kipufogógáz-kibocsátási céljai nem valósíthatók meg a megújuló folyékony üzemanyagok használata nélkül – vélik a Clepa döntéshozói.

Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású folyékony tüzelőanyagok szerepét a májusban elindított „Megújuló és alacsony szén-dioxid-kibocsátású folyékony üzemanyagok platform” is hangsúlyozza, amelyet a folyékony üzemanyagok értékláncában működő, megújuló és alacsony szén-dioxid-kibocsátású üzemanyagokat fejlesztő és azokat hosszú távon támogató szervezetek alkotnak.

A megújuló és alacsony szén-dioxid-kibocsátású folyékony üzemanyagok – olyan alternatív alapanyagokból készülnek, amelyek fenntartható mezőgazdaságból és erdőgazdálkodásból erednek, legyen az biomassza, illetve hulladék – különösen fontos szerepet játszanak a dekarbonizációban, tekintve a kiemelkedő energiasűrűséget, a könnyű tárolást és szállítást, valamint a meglévő infrastruktúrák és járművek széles körű elérhetőségét ezen üzemanyagok forgalmazására és felhasználására. Ezek az úgynevezett bioüzemanyagok már ma is jelentősen csökkentik a közúti közlekedési ágazat üvegházhatást okozó gázok kibocsátását.

Ezen túlmenően nem szabad lebecsülni a megújuló üzemanyagok használatának társadalmi és gazdasági előnyeit sem, mivel ezek magas foglalkoztatással járnak és növelik a közvetlen hozzáadott értéket az EU gazdaságában – állítja a beszállítók szervezetének közleménye, melyet az autoszektor.hu portál ismertetett.

(Forrás: autoszektor.hu Kép: pexels.com)

search icon