Az EU kitiltaná a benzinmotorokat 2035-től
Az EU kitiltaná a benzinmotorokat 2035-től

Egy hónapon belül nyilvánosságra hozza minden eddiginél szigorúbb kibocsátási szabályozását az Európai Bizottság. A Politico.com értesülése szerint 2035 után csak zéró emissziós – azaz tisztán villanymeghajtású – autó hozható majd forgalomba a kontinensen. – adja hírül a Magyar Nemzet online kiadása.

A közlekedés szén-dioxid-kibocsátásának csökkennie kell, ennek érdekében az EU 2035-re a szabályok drasztikus szigorítását tervezi. A cél korábban sem volt ambíció híján: 2030-ra 37,5 százalékkal kevesebb szén-dioxid-kibocsátás 2021-hez képest.

A most érvényben lévő szabályozás (Euro 6) 95 gramm szén-dioxid kibocsátását engedélyezi kilométerenként – flottaszinten. A bizottság legújabb tervezete, amelyet hivatalosan július 14-én nyújtanak be, a Politico értesülése szerint még nagyobb csökkentést szorgalmaz, 2030-ra a kitűzött célt, azaz a csökkentés mértékét hatvan százalékra kívánja emelni. Csakhogy már ez sem elég.

2035-re a jogalkotók tervei szerint a szén-dioxid-kibocsátást száz százalékkal csökkenteni kell. Vagyis az újonnan forgalomba helyezett autók egyetlen gramm szén-dioxidot sem bocsáthatnak ki.

Ez persze nem lehetséges benzin- és dízelmotorokkal, sőt a most favorizált full- és pluginhibridekkel sem – csak tisztán elektromos autókkal. Ha a tervezett határértékek hatályba lépnek, ez a belső égésű motorok tényleges betiltását jelenti a kontinensen.

A közúti közlekedést érintő korlátozó intézkedésekkel szemben a zöldek a vasúti közlekedés fejlesztését tekintik a legfontosabb eszköznek. A vasút károsanyag-kibocsátása kétségkívül elhanyagolható a többi szállítási móddal összevetve, azonban a kötött pálya technológiai, szabályozási adottságai miatt az utóbbi évtizedekben éppen hogy veszített jelentőségéből, vonzerejéből egyes vélemények szerint.

(Forrás: magyarnemzet.hu Kép: pexels.com)

search icon