Javuló tendenciát mutat az üvegházhatású gázok kibocsátása Európában
Javuló tendenciát mutat az üvegházhatású gázok kibocsátása Európában

Az Európai Bizottság ma közzétett éves uniós éghajlat-politikai eredményjelentéséből kiderült, hogy az Európai Unió üvegházhatású gázkibocsátása az elmúlt 30 évben mért legalacsonyabb szintre csökkent 2019-ben. Ez azt jelenti, hogy a kibocsátások 24 százalékkal csökkentek az 1990-es szinthez képest.

A jelentés szerint az unió 27 tagállamában az előző évhez képest 3,7 százalékkal csökkent az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása, miközben a GDP 1,5 százalékkal nőtt.

A kibocsátás csökkenést főképp a villamosenergia-ágazat idézte elő, ahol a kibocsátások közel 15 százalékot estek. Ennek legfőbb oka, hogy a szénalapú energiatermelést fokozatosan felváltja a megújuló energiaforrásokból és a gázerőművekből származó energiatermelés.

Az ipari kibocsátások közel 2 százalékkal mérséklődtek.

A légi közlekedésből származó hitelesített kibocsátások ugyankkor növekednek: 2018-hoz képest 1 százalékkal, azaz mintegy 0,7 millió tonna szén-dioxid-egyenértékkel nőttek.

A közlekedésből, az épületekből, a mezőgazdaságból és a hulladékgazdálkodásból származó kibocsátások nem változtak jelentősen az előző évi szinthez képest.

Az Európai Bizottság szerint az adatokból kiolvasható, hogy a gazdaság valamennyi ágazatában fontos fokozni az erőfeszítéseket, hogy az Európai Unió 2050-ig elérje a klímasemlegességre vonatkozó közös célokat.

(MTI)

search icon