Fenntartható üzemanyagot tesztel a Lufthansa

Fenntartható üzemanyagot tesztel a Lufthansa
Fenntartható üzemanyagot tesztel a Lufthansa

A Lufthansa egyik teherszállító repülőgépe először szállt fel fenntartható repülőgép-üzemanyag (SAF – sustainable aviation fuel) segítségével. A Boeing 777F vasárnap indult Frankfurtból, és SAF-fel megtankolva Sanghaj felé vette az irányt.

Peter Gerber, a Lufthansa Cargo vezérigazgatója mérföldkőnek nevezte az eseményt, mint az első 100% -ban CO2-semleges teherszállítási repülést.

A fenntartható repülőgép-üzemanyag (SAF) elnevezés szintetikus kerozint takar. Jelenleg főleg biomasszából állítják elő, például fenntartható vagy újrafeldolgozható növényi és étolajokból.

A jövőben nem növényi alapú megújuló üzemanyagok is rendelkezésre fognak állni. Ennek legismertebb gyártási folyamata a megújuló villamos energián, vízen és CO2-n alapuló úgynevezett „power-to-liquid concept” (PtL). Az SAF alkalmazásával az a fosszilis eredetű CO2-kibocsátás, ami a hagyományos kerozinnal történő repülés közben keletkezik, teljesen elkerülhető.

A SAF tehát az első igazi alternatívája a fosszilis repülőgép-üzemanyagnak, és a klímabarát, CO2-semleges légi forgalom kulcsa.

Ezt az első CO2-semleges áruforgalmi repülést a DB Schenker és a Lufthansa Cargo együttműködése tette lehetővé. A logisztikai szolgáltató és a légi árufuvarozó társaság ezen a járaton többek között a Siemens Healthineers AG áruját szállította.

A DB Schenker és a Lufthansa Cargo egy saját erdősítési projektet is elkezdtek a biomassza előállításából, feldolgozásából és az SAF szállításából származó CO2-kibocsátás és egyéb keletkező üvegházhatású gázok kompenzálására. Ez biztosítja, hogy a járatok összességében teljesen üvegházhatású gáz-semlegesek legyenek.

(biofuels-news.com, airwaysmag.com)

search icon