Helyszíni reaktorokkal alakítanák értékes anyagokká a szén-dioxidot
Helyszíni reaktorokkal alakítanák értékes anyagokká a szén-dioxidot

A Waterloo-i Egyetemen kifejlesztett új technológia jelentős változást hozhat az éghajlatváltozás elleni küzdelemben azáltal, hogy a káros szén-dioxidot ipari méretekben, megfizethető módon alakítja át üzemanyaggá és más értékes vegyi anyagokká.

A Nature Energy című folyóiratban ma közzétett tanulmányban ismertetett rendszer tízszer több szén-monoxidot termel – amelyből etanol, metán és más kívánatos anyagok állíthatók elő -, mint a meglévő, kis léptékű, jelenleg laboratóriumi tesztelésre korlátozódó technológiák. A 10×10 centiméteres cellák ráadásul tetszőleges méretű reaktorokba rakhatók, így a technológia testre szabható, gazdaságilag életképes megoldássá válik, amelyet közvetlenül a helyszínen, például szén-dioxidot kibocsátó gyárakban lehetne telepíteni.

A rendszer úgynevezett elektrolízereket tartalmaz, amelyek a szén-dioxidot víz és villamos energia felhasználásával alakítják át szén-monoxiddá. Az elektrolízerek új elektródákkal és egy újfajta folyékony alapú elektrolittal rendelkeznek, amelyet szén-dioxiddal telítenek, és átáramoltatnak az eszközökön, hogy az az elektrokémiai reakció révén szén-monoxiddá alakuljon.

A kutatók szénerőművekben és gyárakban helyben működő, talán egy ház méretű vagy nagyobb reaktorokat képzelnek el, amelyeket közvetlenül a kibocsátással táplálnának, tovább csökkentve a költségeket azáltal, hogy a szén-dioxidot nem kellene előbb felfogni és összegyűjteni. Terveket dolgoznak ki arra is, hogy a reaktorokat helyszíni megújuló energiaforrásokkal, például napelemekkel táplálják, hozzájárulva a környezeti előnyökhöz.

(Forrás: uwaterloo.ca)

search icon