Gyorsabban nőhetnek a sarkvidéki fák a felmelegedés hatására
Gyorsabban nőhetnek a sarkvidéki fák a felmelegedés hatására

A PNAS folyóiratban megjelent tanulmány szerint Kanada és az Egyesült Államok sarkvidéki erdőségei 2050-ben akár 20%-kal is gyorsabban növekedhetnek majd a felmelegedés hatására. A kutatók az eredmények alapján arra jutottak, hogy a gyorsabb növekedéssel az erdők képesek lesznek ellensúlyozni a klímaváltozás által okozott károkat.

Mivel a száraz időjárással rendszerint együtt járnak az egyre gyakoribbá váló erdőtüzek is, fontos kérdés volt, hogy mi lesz az összesített hatás. A kutatók most mért adatokon alapuló megközelítést alkalmaztak: az 1958-tól napjainkig terjedő időszakból több mint egymillió fa növekedési adatait dolgozták fel érintetlen erdőkből. A vizsgálatok során már sokkal több tényezőt vettek figyelembe, új modellszámításokat készítettek, eltérő talajadottságokkal és klímatényezőkkel rendelkező élőhelytípusokat és fafajtákat vontak be.

Megállapították, hogy a felmelegedés miatt hosszabbá váló vegetációs időszak miatt előbb lesz lombfakadás, emellett több szenet is megköt majd az erdőség. A hőmérséklet növekedése segíti azokat a biokémiai reakciókat is, amelyek a felelősek a fák növekedéséért a fotoszintézis és a tápanyagfelvétel folyamán.

A legnagyobb növekedés a nedvesebb régiókban következhet majd be, a melegebb területeken pedig akár kisebb mértékű csökkenés is előfordulhat. Ám a sarkvidék nem csak őserdőből áll, a felmérés pedig nem érintette a már megbolygatott, esetleg kivágott erdőket, így könnyen lehet, hogy az elvégzett vizsgálatok mégsem adnak teljesen pontos és pozitív eredményt.

(Forrás: National Geographic)

search icon