Mesterséges bálnaürülékkel trágyáznák a tengereket
Mesterséges bálnaürülékkel trágyáznák a tengereket

Egy brit kutatócsoport meglehetősen szokatlan megoldással venné fel a harcot a klímaváltozással. Nem mást, mint mesterséges bálnaürüléket használnának a tengeri ökoszisztémák felturbózására, ezzel több légköri szén-dioxid elnyelődését kiváltva.

A bálnaürülékről régóta tudják a szakemberek, hogy kiváló táptalajt biztosít a tengeri ökoszisztémák alapját képező fitoplanktonok számára. Ezek az egyszerű élőlények a légköri szén-dioxid jelentékeny részét képesek elnyelni, miközben táplálékul szolgálnak a tengerek magasabb rendű élőlényei számára.

Az elmúlt évszázadok könyörtelen bálnavadászata azonban megbontotta a korábbi egyensúlyt, és ahogy arról a Qubit cikke beszámol, emiatt jelentősen lecsökkent az óceánokban a bálnák által a vízbe bocsátott trágya mennyisége. Ez azért is problémás, mert az úgynevezett kék ökoszisztéma nagyjából 30-szor gyorsabban képes kiszűrni a légkörből a szén-dioxidot, mint az esőerdők.

Erre a problémára kínálna választ a Cambridge-i Egyetem és további hat másik egyetem kutatóinak projektje, mely a tengerekből hiányzó trágya részbeni pótlását célozza. A speciális összetételű mesterséges bálnaürüléket hamarosan teszteli kezdik az Indiai-óceánon.

Érdekesség egyébként, hogy a bálnák számos más módon is komoly szövetségeseink lehetnek a klímaváltozás mérséklésében. Ahogy korábban írtunk róla, a bálnák óriási testükben is rengeteg szén-dioxidot tárolnak, amely ráadásul haláluk után sem tér vissza a légkörbe. Az elhullott állatok az óceán mélyére süllyednek, ahol maradványaik beépülnek az ottani ökoszisztémába.

search icon