A történelem legmelegebb óceáni hőmérsékletét regisztrálták

A történelem legmelegebb óceáni hőmérsékletét regisztrálták
A történelem legmelegebb óceáni hőmérsékletét regisztrálták

A világ óceánjai párologni kezdtek, és emiatt a hőfokuk egyre magasabbra emelkedik. Tavaly volt a legmelegebb az óceánok hőmérséklete a feljegyzett történelemben, és az új kutatások szerint ez már a hatodik egymást követő év, amikor ez a rekord újra meg újra megdől.

A melegebb óceáni vizek hozzájárulnak a viharok, hurrikánok és szélsőséges esőzések felerősödéséhez. A felmelegedett óceánvíz kitágul és felemészti a hatalmas grönlandi és antarktiszi jégtakarót, ami szintén a tengerszint emelkedését táplálja.

Az óceánok az emberi tevékenységek által kibocsátott szén-dioxid mintegy harmadát veszik fel, amitől aztán elsavasodnak. A fosszilis tüzelőanyagok elégetése, az erdőirtás és más tevékenységek hatására a világ lassan felmelegszik, és az óceánok viselik a plusz hőterhelés nagy részét. Az elmúlt 50 évben keletkezett hő több mint 90%-át az óceánok nyelték el, átmenetileg segítve az embereket és más szárazföldi fajokat megkímélni a magas hőmérséklettől.

Az új kutatások szerint a hosszú távú óceáni felmelegedés az Atlanti-óceánban a legerősebb, bár a Csendes-óceán északi részén is drámai hőemelkedés tapasztalható 1990 óta, és a Földközi-tengerben tavaly egyértelmű hőmérsékleti rekordot regisztráltak.

Amíg nem érjük el a nettó nulla kibocsátást, addig a felmelegedés folytatódni fog, és továbbra is rekordokat fogunk dönteni az óceánok hőtartalmában, ahogyan idén is” – mondta Michael Mann, a Penn State University klímakutatója. „Az óceánok jobb megismerése és megértése az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez szükséges intézkedések alapját kell képezze.”

Forrás (theguardian)

search icon