Mentsd meg a gilisztát, és nyerj milliókat! – pályázat
Mentsd meg a gilisztát, és nyerj milliókat! – pályázat

Új fenntarthatósági díj és nyilvános pályázat hívja fel a figyelmet a termőtalajok hasznos lakói, a földigiliszták nélkülözhetetlen munkájára, pótolhatatlan szerepükre. A Nova Agricultura díj aktuális mezőgazdasági és talajökológiai kihívásra irányítja rá a figyelmet, amivel az alapító, a Kwizda Agro Hungary elismeri és jutalmazza azokat, akik tevékenységükkel a kihívások megoldására és a társadalom edukációjára törekszenek. Az idei pályázat összdíjazása több mint kétmillió forint, szakemberek és a téma iránt érdeklődők is indulhatnak a különböző kategóriákban, a pályamunkákat pedig neves zsűri bírálja el, amelynek elnöke dr. Ürge-Vorsatz Diána fizikus, klímakutató.

Felmérések szerint a hazai mező- és erdőgazdasági területek közel 60 százaléka veszélyeztetett valamilyen talajdegradációs folyamat miatt. A probléma azonban nem csak minket érint, világviszonylatban a talajok harmada közepesen vagy erősen leromlott állapotban van az erózió, a szikesedés, a tömörödés, a savasodás vagy kémiai szennyező anyagok miatt. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy a biodiverzitás csökkenése az Európai Unió talajvédelmi stratégiájának megállapítása szerint az európai talajokat fenyegető nyolc legjelentősebb talajdegradációs folyamat egyike.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete vizsgálata is alátámasztotta, hogy globálisan lényegesen gyorsabban pusztulnak a termőtalajok, mint ahogy újraépülnek. Ha a jelenlegi ütemben folytatódik a talajpusztulás, ötven év múlva alig lesznek termőföldek.

Földigiliszták nélkül drasztikusan megváltozna a növénytermesztés

Magyarország meghatározó növényvédőszer és műtrágya beszállítója, a Kwizda Agro Hungary által alapított Nova Agricultura díj célja, hogy felhívja a figyelmet talajélet fontosságára és elismerje azoknak a munkáját, akik ezzel a témával foglalkoznak. Az első, idei pályázat termőtalajaink igen fontos lakóira, a földigilisztákra irányítja rá a figyelmet. Áldásos munkájuk következtében növekszik a talajok szerves anyag tartalma, javul a szerkezete, végsősoron növekszik a talajok termékenysége.

A felhívásra a földigiliszta-állomány megóvására, fejlesztésére irányuló szakmai anyaggal, tanulmánnyal, kutatással, oktatóanyaggal, vagy edukatív, akár multimédiás tartalommal is jelentkezhet bárki, aki elmúlt 14 éves. A szervezők Innovációs, Edukációs és Tegyünk együtt!kategóriákban várják a pályamunkákat. A legjobbnak ítélt munkák készítői összesen több mint kétmillió forint értékű ösztöndíjban részesülnek.

A talajon élünk, a talajból élünk

Az Innovációs kategóriában olyan pályázatokat várnak, amelyek technológiai újításokat, módszertani eszközöket, kutatási eredményeket mutatnak be, és a földigiliszták megóvására nyújtanak alternatívát akár elméleti, akár gyakorlati síkon.

Az Edukációs kategória célja, hogy a benyújtott pályamunkák rávilágítsanak a hasznos talajlakók megóvásának fontosságára akár agrártudományi, akár ökológiai szempontból, feltárják az összefüggéseket az egyes talajdegradációs folyamatok és a földigiliszták pusztulása között, és diskurzust nyissanak a szakmai körök, a fenntartható gazdálkodás iránt érdeklődő termelők, valamint a környezetvédelem mellett elkötelezett kisközösségek között.

A Tegyünk együtt! kategóriában pedig olyan lelkes magánszemélyek, iskolás csoportok jelentkezhetnek, akik érdeklődnek a fenntartható mezőgazdaság és a talajvédelem iránt. Ebben a kategóriában a zsűri bármilyen multimédiás vagy írásos anyagot elbírál, amely ezzel az ökológiai kérdéskörrel foglalkozik.

A pályaműveket szakmai zsűri értékeli, amelynek elnöke dr. Ürge-Vorsatz Diána magyar fizikus és klímakutató, tagjai Horváth Balázs, a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ Szántóföldi Növények Osztályának vezetője, dr. Veres Szilvia, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának egyetemi tanára, Megyeri Szabolcs, kertészmérnök és blogger, valamint dr. Czinege Erik, a Kwizda növénytáplálási innováció nemzetközi vezetője.

A pályázatokat 2023. március 30.és június 30. között lehet benyújtani, a nyertesek 2023. szeptemberében, ünnepélyes keretek között vehetik át a díjakat. A Nova Agricultura díj alapítója bízik abban, hogy az elkészült pályamunkák segítenek ráirányítani a figyelmet a talajdegradációs folyamatok és a biodiverzitás csökkenésének égető problémájára, a földigiliszták szerepének hangsúlyozása pedig elősegíti a környezetvédelemhez kapcsolódó tudatosság növelését, valamint közvetíti a fenntartható gazdálkodás értékeit.

A pályázat részleteiről és a pályamunkák követelményeiről ide kattintva olvashatsz bővebben.

search icon