Komposztálás a lakásban?
Komposztálás a lakásban?

Komposztálni nem csak kint, a szabad ég alatt lehet. Ma már több eljárás is ismert, melyek segítenek abban, hogy a kisebb mennyiségű otthon keletkező zöldhulladékot akár a lakásban értékes tápanyaggá alakítsuk.

Korábban már hosszabban írtunk a komposztálás módjairól és jótékony hatásairól, azonban az úgynevezett gilisztakomposztot részletesen nem mutattuk be. De mi is az gilisztakomposzt és miért kerülne a lakásba?

Balogh Lili, a Védegylet főtitkárhelyettese a hvg.hu-nak azt mondta, ő már 9 éve komposztál gilisztákkal, és szerinte a kisgyerekes városi családoknak külön élmény ez a módszer.

Kevésbé macerásabb, mint a szobanövények gondozása: egy gilisztakomposzttól gond nélkül el lehet utazni hetekre, de akár hónapokra is.

-tette hozzá Balogh Lili

A gilisztakomposzt nagy előnye, hogy akár nagyon kis helyen is elfér, egy festékestvödörnyi hely is elég hozzá. Ha szeretnénk belevágni vásárolhatunk előregyártott edényeket, melyek 10 ezer forint körüli áron indulnak, de egészen egyszerűen elkészíthetők otthon is, akár a háztartásban fellelhető alapanyagokból.

Az építéshez itt és itt kapunk segítséget. Ha kész vagyunk, már csak annyi a dolgunk, hogy a legközelebbi horgászboltban beszerezzük a vörös trágyagilisztákat.

A hagyományos kültéri komposztálás helyes módja és a beltéri komposztálás forradalmi megoldása – Jövőidőben a Greendex Youtube csatornáján

Az egyáltalán nem büdös gilisztakomposztot ezután már csak etetni kell, és nagyjából ugyanazokat a konyhai hulladékokat tehetjük majd bele, amelyeket egy normál kinti komposztba tennénk. Figyeljünk rá, hogy újdonsült dolgozóink sötét és szobahőmérsékletű helyen legyenek, néhány havonta pedig távolítsuk el a már kész komposztot alóluk.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon