A biodiverzitás védelmében indít új rovatot a hazai agrárlap
A biodiverzitás védelmében indít új rovatot a hazai agrárlap

Magyarország egyik legrangosabb, több mint 30 éve megjelenő agrárszakmai havilapja, az Agrofórum új rovatot indít Zöldítő címmel, melynek fókuszába a hazai agrártájak biodiverzitásának megőrzése kerül.

A biodiverzitás megőrzése a talaj, a vizeink és általánosságban a természetes környezetünk megóvásának részeként kiemelt fontosságú feladat, melyre talán a mezőgazdaság gyakorolja a legnagyobb hatást.

A mezőgazdaság viszont az elmúlt 100 évben jelentősen megváltozott. A táblák mérete, a kijuttatott növényvédő szerek és műtrágyák mennyisége drasztikusan emelkedett, a vetésszerkezet rendkívül egysíkúvá vált, tavaszi vetésű növények elterjedésével megdöbbentően nagy területek váltak „sivataggá” a természet számára.

Akár több száz hektáros táblák is állhatnak hónapokon keresztül barnán, táplálékot és búvóhelyet nem nyújtva az állatok számára, az eróziót segítve. Mindez még ijesztőbben hat, ha tudjuk, hogy az Európai Unió területének mintegy fele áll mezőgazdasági művelés alatt.

Ezt a problémát felismerve szeretné a nívós agrárlap felhívni a gazdák figyelmét arra, hogy mindez másképp is lehetne. Ahogy Gribek Dániel, a Zöldítő című új rovat vezetője mondja:

A célunk, hogy a gazdálkodóknak olyan jó gyakorlatokat, megoldási lehetőségeket mutassunk be, amelyek beillesztésével a versenyképességük nem csorbul, a biodiverzitás védelme azonban megvalósul.

A havilap új rovatának első cikkei közt a gazdálkodók olvashatnak támogatási információkat, de megismerkedhetnek a vadgazdálkodók véleményével is, valamint egy Veszprém megyei jó példát is bemutatnak egy várkeszői családi gazdaságból.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon