Vágott virág Valentin-napra? Erre figyelj!
Vágott virág Valentin-napra? Erre figyelj!

Itt a Valentin-nap, amikor a szerelmesek megünnepelhetik kapcsolatukat. Ilyenkor a bonbon mellett kötelező tartozék a virág is. Ez lehet cserepes is, bár talán ilyenkor a vágott virág jellemzőbb: a szerelem ikonikus virága mégiscsak a rózsa. De vajon milyen környezeti terhelés kapcsolódik a vágott virágokhoz? Biztosan jó ötlet, hogy így fejezzük ki érzéseinket? Utánajártunk!

Honnan érkezik a virág?

Európa legnagyobb dísznövényexportőre Hollandia, ahonnan 2020-ban a magyar import 73%-a érkezett. Itt fűtött üvegházakban termesztik a virágokat, amihez nagy mértékű szén-dioxid-kibocsátás társul. Bár egyre több olyan ország kapcsolódik be aktívan a virágkereskedelembe, amelynek éghajlata lehetővé teszi, hogy kisebb kibocsátás mellett folyjon a termelés, a gyakran repülőgéppel történő szállítás miatt a környezetszennyezés ebben az esetben is jelentős.

repülőgéppel szállított vágott virág
A repülőgépekkel, hűtött konténerekben utazó virágok nem tartoznak a legfenntarthatóbb ajándékok közé.

Az elmúlt években a piac némileg elkezdett átrendeződni. Az európai termesztők egyre inkább olyan országokban termeltetik meg a virágokat, ahol az éghajlati adottságok miatt nincs szükség fűtött üvegházakra. Egyébként ez részben még védhető is lenne, ugyanis az így megtermelt vágott virághoz 5,5-szer kisebb kibocsátás társul, mint például ahhoz, amelyet egy fűtött holland üvegházban termesztenek. Amit viszont az egyik oldalon nyerünk az olcsó munkaerővel és a kevésbé energiaigényes termeléssel, azt a másik oldalon a szállítással el is veszítjük. Európába főként afrikai országokból szállítanak vágott virágokat, az iparágat pedig szinte teljes egészében a hollandok tartják kézben.

Beszédes adat, hogy az EU-ban eladott rózsák egyharmadát Kenyából szállítják, ahol a tea után a vágott virág a második legfontosabb exportcikk.

A tengerentúlon sem rózsásabb a helyzet. Az Egyesült Államokban értékesített virágok 80%-a import, ennek túlnyomó többsége Ecuadorból és Kolumbiából származik, szintén sok ezer kilométert utazva. Kolumbia 2020-ban a becslések szerint több mint 660 millió szál virágot exportált.

Szezonon kívül a rózsák túlnyomó többségét több ezer kilométerről importáljuk.

Magyarországon elsősorban az évszaktól függ, hogy honnan érkezik a vágott virág. Nyáron a piacon lévő virágok több mint fele hazai, de az év többi részében nagyrészt importból származik. Ez már csak azért is problémás, mert a vágott virágot szállítás közben hűteni kell, ez pedig szintén rendkívül energiaigényes eljárás.

Rengeteg növényvédő szer

Az iparág környezetszennyezéséhez jelentős mértékben hozzájárul a különféle növényvédő szerek használata. Ráadásul az élelmezési célú növényekkel ellentétben a virágok termesztése során használt vegyszerekre sokkal ritkábban vonatkoznak biztonsági előírások, főként a fejlődő országokban.

Gyakran olyan növényvédő szerek is szerepelnek az afrikai és a dél-amerikai virágtermesztők eszköztárában, melyek a fejlett országokban évtizedek óta be vannak tiltva. Ilyen többek között a glifozát, a DDT, a dieldrin vagy épp a metil-bromid. Ez azt is jelenti, hogy rengeteg szermaradvány lehet azokban a növényekben, melyek illatát magunkba szívjuk, és elhelyezzük őket otthonunkban.

A veszélynek a vásárlók és a megajándékozottak mellett hatványozottan ki vannak téve a termelők és a virágárusok.

A fenntartható virágok nyomában

A fenntartható virág fogalmának meghatározásához talán leginkább azon nénik portékája áll a legközelebb, akik a saját kertjükből származó virágokat árusítják a piacokon és az aluljárókban. Ebből következően a leginkább fenntartható virág az, amelyet mi magunk szedünk, lehetőleg a saját kertünkben. Ha erre nincs lehetőségünk, törekedni akkor is tudunk arra, hogy minél kisebb lábnyomú virágot vásároljunk. Mire kell ehhez odafigyelnünk?

ciklámenek
A cserepes növények szép és időtállóbb alternatívát jelenthetnek. A képen a ciklámenek.

Válassz helyit!

Próbáljunk olyan árusokat találni, akik saját maguk által termesztett vagy gyűjtött virágokat árulnak! Ez azért fontos, mert a vágott virágokhoz kapcsolódó kibocsátás legnagyobb része a szállításból fakad. Sok magyar kertészet is foglalkozik virágtermesztéssel, jó alternatíva lehet az ő virágaikat választani. Míg azonban anyák napja táján már akár a 30%-ot is elérheti a hazai termesztésű virágok aránya, addig ez Valentin-nap környékén még inkább a nullához közelít.

Figyelj a csomagolásra!

A virágok fenntarthatóságához hozzájárul a csomagolásuk is. A műanyagba csomagolt, színes szalaggal átkötött csokrok nemcsak a celofán miatt nem nevezhetők fenntarthatónak, hanem azért is, mert általában a csokorral együtt dobják ki a műanyag csomagolást. Helyettük érdemes a virágokat papírba csomagoltatni, de az sem ördögtől való, ha nem kerül a csokorra semmilyen csomagolás.

Gondolkodj alternatívákon!

A vágott virág helyett adhatunk élő növényt is. A cserepesek terén sokkal nagyobb a hazai termékpaletta, a virágárusok gyönyörű ciklámeneket kínálnak, de választhatunk akár magyar kertészetből származó orchideát is. Szép ajándék lehet a hajtogatott origamivirág vagy bármilyen kézműves módszerrel készített ajándék is. Végeredményben úgysem a virág a lényeg, hanem az, hogy odafigyelünk a társunkra.

search icon