Ázsiai levélzöldségek a kertben – Ültess különlegességeket!

Ázsiai levélzöldségek a kertben – Ültess különlegességeket!
Ázsiai levélzöldségek a kertben – Ültess különlegességeket!

Az ázsiai konyha hatalmas rajongójaként heti többször van szerencsém belekóstolni a keleti ízvilágba. Idén pedig úgy döntöttem, ideje, hogy ez a rajongás a kertemben is megmutatkozzon. Sok esetben az ázsiai levélzöldségek rövid tenyészidejűek, izgalmasak, tele vannak tápanyaggal, így nincs kifogás: ki kell próbálni őket!

Aki elmélyül az ázsiai konyhában, és itt nem a gyorsbüfékre gondolok, az látja, milyen sokszínű, mennyi zöldséget tartalmaz, és mennyire egészséges. Ráadásul számtalan olyan eleme van, amit a nyugati gyomor nem ismer, de a nyugati kertész gond nélkül meg tud termeszteni. Már korábban is szemeztem ezekkel a sokféleképpen felhasználható, ellenálló zöldségekkel, de idén végre többet is kipróbáltam. Vessünk egy pillantást az ázsiai konyha (és kiskert) remekeire!

Friss finomság a blansírozott bok choy.
Kép: canva

Bok choy

Talán a legismertebb ilyen zöldségféle a bok choy vagy bordás kel, amelyet számtalan helyen megvásárolhatsz már, de a saját kertedben is megtermelheted. Ez egy káposztaféle, a karfiol, a brokkoli és a kelbimbó rokona. A szárakat és a leveleket fogyasztják.

Fiatalabb korában lágyabb, édeskésebb ízű, hasonlít a káposztára, de roppanósabb, lédúsabb nála.

A fagyot is elviseli, sőt, más káposztafélékkel ellentétben az árnyékosabb helyeken is jól fejlődik. Szereti a tápanyagban gazdag talajt, a folyamatos nedvességet, gyors tenyészidejű, így hamar élvezheted munkád gyümölcsét. Kora tavasszal, de késő nyáron is ültetheted, így akár még ősz végén is élvezheted ezt a finom zöldséget.

Levesekben, salátákban, zöldséges ételekben első osztályú növény. A fiatalabb bok choy különösen jól mutat egy langyos salátában, az idősebb növényeket rakott ételekbe, főzelékbe is bátran beleteheted.

Remekül áll neki a gyors, intenzív hőkezelés: egy kis vajon, fokhagymával és sóval pillanatok alatt isteni zöldségköret készülhet belőle.

Termesztése sem bonyolult.
Kép: canva

Tatsoi

Személyes kedvencem (és remélem, hamarosan a kertem éke) a tatsoi, ez a salátára emlékeztető izgalmas levélzöldség. Mustáros, zsenge íze győzött meg, emellett kifejezetten olyan növényt kerestem, amely salátaként és párolva is megállja a helyét. Nem mellékes előnye, hogy remekül bírja a hideget, hamar szüretelhető, így remek elővetemény.

Lapos, rozettás növény, amely gyorsan nő, és kevés gondozást igényel. A ropogós szárak halványzöldek, a levelek pedig haragoszöldek. A keresztesvirágúak családjának tagja, kora tavasszal, sőt akár februárban is ültethető, illetve nyár végén. A nagy hőhatást nem kedveli, a nagy kánikulában nem fejlődik, de nem is csírázik.

Részleges napsütésben nő a legjobban, de jól bírja a napsütést is, ha megfelelően öntözöd. Az ázsiai zöldek szeretik a jó minőségű, tápanyagdús talajt és a rendszeres öntözést.

Felhasználása hasonló a bok choy-éhoz, remek tavaszindító, egy kis párolt tatsoi eperrel, spárgával, sajttal (vagy buggyantott tojással) első osztályú ebéd. Aki ki van éhezve a friss zöldségre, és mielőbb vitamint szeretne a szervezetébe, annak kitűnő választás a tatsoi!

Nemcsak szép, hanem különleges is!
Kép: canva

Mibuna

A mibuna egy friss levélzöldség, amely az ázsiai salátákra jellemzően enyhén csípős, friss és karakteres ízű. Rendkívül gyorsan nő, könnyen termeszthető finomság. A fenti rokonokhoz hasonlóan a tápanyagdús talajban érzi jól magát, a rendszeres öntözést is meghálálja. Emellett az árnyékosabb helyeken is eléldegél, kora tavasszal és ősszel a legjobb zöldségforrás.

Termesztésekor szem előtt kell tartani, hogy mint a legtöbb ázsiai zöld, a hűvösebb, nyirkosabb éghajlatot részesíti előnyben, éppen ezért hidegtűrő, főként akkor, ha kap egy kis védelmet (mi fátyolfóliát használtunk a kertünkben).

Szinte egész évben betakarítható, és ha csak a külső leveleket vágod le, néhány héten belül újra szedheted. Nem igényel különösebb gondozást, ellenben sokféleképp felhasználható.

A szempontomnak, miszerint a salátán túl zöldséges ételekbe is tenném, remekül megfelel, ugyanis a mustáros ízvilág feldobhatja az egyszerűbb tészta- vagy rizsételeket, remek más gabonák mellé, például a köles vagy a quinoa kiegészítéseként is.

Gyorsan nő, így hamar feldobhatod vele salátáidat.
Kép: canva

Mizuna

Enyhe ízvilág jellemzi, gyakran megtalálható ázsiai salátamixekben (én éppenséggel csak a Fény utcai piacon találkoztam vele), de mivel nagyon könnyen termeszthető, bárki étrendjét gazdagíthatja. Jól növekszik vágható zöldként, kétéves növényként is termeszthető. A mibunához hasonlóan a hidegebb időjárást kedveli, enyhe teleket simán túlél.

Pár órás közvetlen napfény mellett fejlődik igazán, magas nitrogéntartalmú talajban érzi jól magát. Talaját érdemes egyenletesen nedvesen tartani. Több fajtáját is megtalálod: vannak halványzöld mizunák, sötétlilák is, csak tőled függ, melyiket preferálod.

Salátákba, blansírozva remek kiegészítői ételeidnek, a hagyományos japán konyhában a szakácsok bepácolják, és fűszerként is használják.

Az ázsiai levélzöldségek tárháza szinte kiapadhatatlan, a nyitott szemmel járó, kísérletező kertész pedig szívesen tesztelgeti őket. Miért ne próbálnád ki, és dobnád fel kertedet és ételeidet egy kis extra vitaminnal?

A természet adta, növényi alapú élelmiszereket a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is bemutatták, és számos alternatívát ismertettek az egészségesebb ételek elkészítéséhez és fogyasztásához.

A mizuna karakteres ízű finomság.
Kép: canva
search icon