Fenntartható falu született Ausztriában
Fenntartható falu született Ausztriában

Az osztrák Graz városától egy órányi autóútra lévő 3000 négyzetméteres lakóterületen és 20 hektárnyi termőföldön ma mintegy 40 felnőtt és 20 gyermek él, akik azért költöztek ide, hogy a fenntarthatóbb életmódot kipróbálják. Cambium Leben in Gemeinschaft az Európai Unió Houseful elnevezésű projekt segítségével valósult meg, amely innovatív megoldásokat alkalmaz a különféle építőanyagok, a hulladék, a víz és az energia hatékony kezelésére.

A faluban – amelynek története 2017-ben kezdődött – biogazdaságot, egy nagy közös konyhát, gyakorló- és irodahelyiséget, különféle műhelyeket és üzleteket működtetnek. A központ szerepét a közösség által létrehozott rendezvényközpont tölti be, ahol oktatás, közösségi és egyéb kulturális programok valósulnak meg.

Az üvegház kulcsszerepet játszik a közösség hulladékának és erőforrásainak körfolyamatában. Belül egy úgynevezett „zöld fal” található, amelyben több különböző növényfaj végez értékes munkát, ugyanis plusz energia bevonása nélkül megszűrik és megtisztítják az úgynevezett szürke vizet, amely a WC-kből, a mosógépekből és a zuhanyzókból érkezik, így az a természetes szűrés után újra felhasználhatóvá válik.

A zöldfal által megtisztított vizet a közösség ezer négyzetméteres zöldségeskertjének öntözésére lehet újra felhasználni, amelyben 70 különböző növényt termesztenek, a paradicsomtól kezdve a salátán, a babon és a borsón át a sütőtökig

– írja cikkében a raketa.hu.

Ausztriáig sem kell elmennünk, ha ökofalut szeretnénk látni működés közben, ugyanis Magyarországon is akad néhány hasonló, fenntartható életet élő, környezettudatos közösség. Ilyen például Gyűrűfű ökofalu Pécs közelében. Itt az áramtermelést több házon napelem biztosítja, nincs központi vízszolgáltatás sem, a lakók saját kutakból nyerik az ivóvizüket. A döngölt falú, illetve vályogtéglából épült házakat úgy tájolták, hogy minél több napsütés jusson be télen, és szinte mindenhol van télikert, amely csökkenti a fűtési költségeket.

A faluban csatornázás sincs, a szennyvíz tisztítása gyökérteres módszerrel történik, vagyis úgy, hogy a szennyvíz egy nádgyökérrel átszőtt földtömegen folyik át vízszintes irányban, a talajvíztől elszigetelő réteg felett. A gyűrűfűi házak többségében komposzt toalett található, amelyekben a kellemetlen szagok keletkezését cellulózban gazdag növényi anyagokból készült alom hozzáadásával, valamint ventillációval küszöbölik ki.

(Forrás: raketa.hu)

search icon