A fenntarthatósági jelentések szerepe egy cég életében (x) – Podcast
A fenntarthatósági jelentések szerepe egy cég életében (x) – Podcast

A fenntarthatóság terén az elmúlt években nagy változások történtek a cégek életében. A szabályozások egyre szigorúbbak, így muszáj alkalmazkodni, de néhány vállalat nagyobb tempóban halad a zöld átmenet útján. Így tesz az ALTEO is, melynek fenntarthatósági és EBK igazgatójával, Szabó Beatrixszal beszélgettünk a cég integrált fenntarthatósági jelentéséről és annak szerepéről.

Az ESG (Environmental, Social, Governance) mozaikszó egy olyan irányelvet takar, amelynek célja, hogy az egyes gazdálkodó szervezetek tevékenysége fenntarthatósági szempontok alapján is komparatív módon és objektíven vizsgálható legyen. Ez a velük kapcsolatba kerülő különféle szereplők számára is lehetővé teszi, hogy teljesebb képpel rendelkezzenek a szervezetről és annak tevékenységéről.

Az ALTEO portfóliójában kiemelt szerepe van az energiatermelésnek, illetve a hulladékgazdálkodásnak, így a fenntarthatósági kérdések, ha lehet, hatványozottan megjelennek náluk. Ennek megfelelően a cég már hosszú évek óta készít fenntarthatósági jelentést – már akkor volt ilyenjük, amikor ez még bőven nem volt kötelező – és számos területen törekszik a fenntarthatóbb működésre. Az integrált jelentésben viszont az ESG szempontok mellett a pénzügyi mutatók is megjelennek.

Az ALTEO egy tőzsdén jegyzett magyar vállalat, melynek elsődleges tevékenysége az energiatermelés és szolgáltatás. 25 telephellyel rendelkeznek, a beépített kapacitás 50%-a pedig már megújuló alapú erőműből származik. Ezek mellett a cég széles portfóliójában többek között a hulladékgazdálkodás is megjelenik.

Mindennek komoly jelentősége van, hiszen egy fenntarthatóságban érdekelt vállalat annál hitelesebb, minél inkább proaktív szereplőként van jelen, illetve minél transzparensebb. Ahogy vendégem elmondja, a jelentéseknek nem csak kifelé, de befelé is van jelentősége. A rendszeres helyzetértékelés, az elért eredmények és a célok áttekintése segít a stratégia finomhangolásában, új célok és vállalások meghatározásában is.

Az adásban konkrétan is megnézzük a tavalyi integrált jelentés néhány pontját, de beszélünk a jövőről is. A trendek manapság egyértelműen abba az irányba mutatnak, hogy a kibocsátás-csökkentés mellett a fókusz a biodiverzitás megőrzése felé tolódik. A kérdés az ALTEO számára is fontos, ezért egyik idei ESG célkitűzésük egy biodiverzitás stratégia kidolgozása.

Az adásban ezek mellett körüljárjuk a fenntarthatósági jelentések jelenlegi és jövőbeni szerepét, megnézzük, hogy mi motiválja a cégeket, hogy jelentéseket készítsenek és szót ejtünk a szabályozási környezetről is.

search icon