A jövő akkumulátorai vízzel működhetnek
A jövő akkumulátorai vízzel működhetnek

A Texas A&M Egyetem kutatói szerint a fémmentes, vízalapú akkumulátor-elektródák tárolókapacitása a teljes élettartamra vetítve akár 1000%-kal is nagyobb lehet, mint a hagyományos akkumulátoroké. Ez azért lehet így, mert a vízalapú akkumulátorok működési elve nagyban különbözik a kobaltot tartalmazó lítium-ionos akkumulátorokétól.

A kutatás két vezetője, Dr. Jodie Lutkenhaus, és Dr. Daniel Tabor vegyészmérnök-professzorok fejlesztéseik eredményeit a Nature Materials című folyóiratban publikálták. A kutatócsoportnak a jövőben az lesz a célja a fémmentes akkumulátorok kutatásával, hogy később biztonságosabb energiatároló egységeket fejlesszenek ki.

Az új, vízalapú technológia megelőzné az akkumulátortüzeket, emellett a jövőben, ha a lítium-ion akkumulátorok ára emelkedni fog, az alternatív akkumulátorok ára továbbra is alacsony marad, mivel az nem tartalmaz drága földfémeket.

– mondta Dr. Jodie Lutkenhaus, a kutatás egyik vezetője.

A kutató hozzátette, hogy hogy a vizes akkumulátorok előnye, hogy csak három fő részből, egy katódból, elektrolitból és anódból állnak. Ezek fejlesztésénél a kutatócsoport számítógépes szimulációt is alkalmazott, amely betekintést engedett az anyagszerkezetbe, illetve annak molekuláris szintű folyamataiba.

Ennek során derült ki, hogy az elektrolitnak az elektróddal való kölcsönhatása kulcsfontosságú az energiatárolás szempontjából. Ha egy elektród anyaga elváltozik a töltés és az energialeadás váltakozó ciklusai miatt, akkor már nem fogja tudni jól vezetni az elektronokat, emiatt elvész a teljesítmény. A tudósok a további fejlesztés során módszerük tökéletesítésével hosszabb élettartamú, ugyanakkor olcsóbb akkumulátorokat szeretnének előállítani.

(Forrás: engineering.tamu.edu)

search icon