Az alternatív fehérjék piaca Ázsiában igen gyorsan bővül
Az alternatív fehérjék piaca Ázsiában igen gyorsan bővül

Az új adatok szerint az alternatív fehérjék fejlesztésére irányuló finanszírozás éves szinten 43%-kal nőtt Ázsiában. Dinamikus növekedést mutat az ipar minden ágazata, a termesztett húsoktól a növényi alapúakig. A régióban az alternatív fehérjeágazatba irányuló összes befektetés egy év alatt 392 millió dollárról 562 millió dollárra nőtt.

A növényi alapú élelmiszerek finanszírozása 30 százalékkal, 287 millió dollárról 372 millió dollárra emelkedett. A precíziós fermentációs és egyéb fermentációs befektetések 67 százalékkal, 57 millió dollárról 95 millió dollárra emelkedtek. A legnagyobb növekedést a termesztett hús-, tej- és tenger gyümölcseivel foglalkozó technológiai cégek produkálták.

A biztonságosabb, fenntarthatóbb és igazságosabb élelmiszerrendszer kiépítése Ázsiában nem csupán választás kérdése, hanem már szükségszerűség. A hagyományos állattenyésztés nincs felkészülve arra, hogy megbirkózzon az egekbe szökő fehérjeigény, a fokozódó éghajlati zavarok, a föld- és vízhiány, valamint a vírusos járványok miatt fokozódó nyomással

– mondja Mirte Gosker, a GFI APAC ügyvezető igazgatója.

Szingapúrt a jelentés a Föld egyetlen olyan országaként említ, ahol az alternatív fehérjéket tartalmazó termékek minden típusa megkapta a forgalomba hozatalhoz szükséges engedélyeket. Itt az alternatív fehérjékbe történő összes befektetés megduplázódott egy év leforgása alatt. 2022 nagy év volt az alternatív fehérjék számára Kínában, januárban a termesztett hús először került be a Mezőgazdasági és Vidékügyi Minisztérium ötéves mezőgazdasági tervébe. Hszi Csin-ping elnök pedig egy márciusi beszédében a nemzeti élelmezésbiztonság szempontjából kulcsfontosságúnak nevezte az alternatív fehérjéket.

Talán ennek eredményeként az altfehérje-beruházások jelentős növekedést mutattak, a magánbefektetők által nyújtott finanszírozás 24 millió dollárról 152 millió dollárra emelkedett. Globálisan a kockázati finanszírozás minden ágazatban csökken, és ez az élelmiszeriparban sincs ez másként. A növekvő infláció, az ellátási lánc zavarai, az energiaválság és az orosz-ukrán háború mind regionálisan, mind világszerte hatással van az élelmiszerágazatra. A nyersanyag- és alapanyagárak, valamint a termelési, szállítási és elosztási költségek is emelkedtek, így különösen érdekes, hogy ez az ágazat mégis jeletősen tudott fejlődni az utóbbi időkben.

(Forrás: greenqueen.com)

search icon