Azúr Bagoly
Azúr Bagoly

Újjá varázsolnád a régi bútoraidat? (F)ess neki vegyszermentesen!

A bútorok átalakítása révén a múlt egy darabját őrizzük meg a jövő számára, ám a modern bútorfestékek a környezetre és az egészségünkre is károsak lehetnek, mivel sok mérgező anyagot tartalmaznak. Az Azúr Bagoly azonban szó szerint leporolt egy ezeréves technológiát, és tejfestékek formájában természetes megoldást kínál. Az alapítóval, Isza Ágnessel beszélgettünk.

Milyen ötlet, filozófia hívta életre a vállalkozást?

A lelkesedésemet az indította el, hogy rájöttem, az öreg bútorok megújításával sokkal minőségibb, stílusosabb, mégis olcsóbb darabokat alakíthatok ki a manapság elterjedt, tömegesen gyártott termékeknél. A bútorfestésben az a remek, hogy pár technikát ismerve egyszerűen a saját stílusomhoz szabhatok bármit. Az a rugalmasság, hogy nem kell odafigyelnem arra, milyen színű, milyen anyagú, milyen stílusú bútorokat szerzek be, mert úgyis a saját elképzeléseim szerint alakíthatom őket, hatalmas segítség volt az elmúlt években otthonunk berendezése során. 

Maga az Azúr Bagoly pedig akkor született, amikor megismerkedtem a tejfestékkel, így felismertem, hogy a bútorfestés teljesen természetes anyagokkal is működik. Számomra ez fantasztikus felfedezés volt, mert vegyszerérzékenységem eddig azt jelentette, hogy a bútorfelújítás nehézlégzéssel, bőrirritációval jár együtt. Azt kívántam, hogy ez a vegyszermentes alternatíva a bútorfestésben Magyarországon is bárki számára elérhetővé váljon, ezért indítottam el a vállalkozásom.

Isza Ágnes - Azúr Bagoly
Isza Ágnes, az Azúr Bagoly alapítója

Honnan jött az Azúr Bagoly név?

Egy olyan nevet kerestem, amelynek hallatán mindenkiben felmerül ugyanez a kérdés; amely elég furcsa ahhoz, hogy emlékezetes legyen. A baglyokkal rokonléleknek érzem magam, mert én is az éjszaka csendjében vagyok aktív.

Miből áll a tejfesték, és milyen előnyei vannak a hagyományos bútorfestékekkel összehasonlítva?

Az Azúr Bagoly Tejfesték ma is ugyanazokat az alkotóelemeket tartalmazza, amelyekből évszázadokkal ezelőtt a hagyományos fafesték is készült: tejfehérje (régen túró volt a tejfesték alapja), mész, agyag, ásványi színezőanyagok. A tejfesték ezáltal 100 százalékosan környezetbarát és természetes, hiszen nem tartalmaz mesterséges illatanyagot, tartósítószert, latexet, olajszármazékot. Teljesen VOC-mentes, ezáltal semmilyen méreganyag nem kerül a levegőbe az ezzel kezelt bútorokról. Biológiailag lebomló, így a felesleg akár komposztálható is, de mivel por formában csomagoljuk, korlátlan ideig eltartható. Továbbá a modern bútorfestékekhez képest szupervékonyan terül, ezért kezdőknek is szívesen ajánljuk, mert használatával könnyen lehet szép eredményt elérni. Nem szükséges alapozás, ami egyszerűbbé teszi a munkafolyamatot. Végezetül nemcsak fedőfestékként használható, hanem a szokásosnál több vízzel hígítva pácolásra is alkalmas.

Azúr Bagoly bútorfestés
A festék fedése rendkívül tartós.

Mennyire tartós?

Amikor a tejfesték két fő alkotóeleme, a mész és a tejfehérje reakcióba lép egymással, egy nagyon erős kötelék jön létre, ezáltal a fedés rendkívül tartós. Ráadásul – mivel a paletta csodaszép árnyalatait a természetben fellelhető ásványok adják – nem fakul még UV-sugárzás hatására sem. Jó bizonyíték erre, hogy az ókorból is maradtak ránk tejfestékkel készült alkotások, amelyek máig élénk színűek.

A vegyszermentes festék forgalmazásán túl hogyan jelenik meg a fenntarthatóság a cégben? 

Nemcsak a bútorfestéshez, hanem a felületvédelemhez is kínálunk teljesen természetes anyagokat (tungolajat, kenderolajat, bútorviaszt). A beszerzéstől a gyártáson át a kiszállításig folyamatosan keressük azokat az új megoldásokat, amelyekkel redukálható a környezet terhelése. Például odafigyelünk arra, hogy a csomagolás is újrahasznosítható anyagokból készüljön. A szállításhoz pedig csak papírral csomagolunk, nem használunk műanyag töltőanyagot sem.

Ezek mellett úgy gondolom, hogy a bútorfestés önmagában is nagy lépés a fenntarthatóság irányába, mert jelentősen csökken a nyersanyag-felhasználás, illetve a károsanyag-kibocsátás, ha egy megkopott bútor helyett nem újat veszünk, hanem egy kicsit újragondoljuk. Szerencsére az értékmentés ma már egyre több embernek fontos. Úgy érzem, zajlik egy csendes „kulturális forradalom”, amellyel visszatalálunk ahhoz a felfogáshoz, miszerint a bútor nem eldobható dolog, hanem lehet generációkon át öröklődő érték. Nagyon örülök, ha a tevékenységünkkel mi is hozzátehetünk valamit ehhez a változáshoz.

bútorfelújítás Azúr Bagoly
A tejfesték tartós és élénk színt kölcsönöz a bútornak.

Mennyiben egyedülálló a tevékenységetek itthon, esetleg Európában? 

A 100 százalékig vegyszermentes festékreceptúra az egyik büszkeségünk. A környezetbarát megoldások mellett pedig nagy hangsúlyt helyezünk tudásunk átadására, ami még egyedibbé teszi az Azúr Bagolyt. A weboldalunkon rengeteg oktatóanyagot osztunk meg a bútorfestéssel kapcsolatban, mert hiszünk abban, hogy a bútorfestés egy kevés felkészüléssel bárkinek sikerülhet!

Szerintem nagyon zavaró, hogy az interneten sok kusza információ kering ebben a témában, ezért szerettem volna egy olyan gyűjtőhelyet, ahol megbízható tananyagokból készülhet fel az, aki otthon nekilát a bútorátalakításnak. Ez a tudásbázis a bútorfestéssel kapcsolatban ma egyedülálló a piacon, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a jövőben is bővítsük.

Milyen terveket szeretnétek megvalósítani a közeljövőben?

A termékpalettánkat folyamatosan szélesítjük: ebben az évben már gazdagodott a választékunk egy új színnel, a továbbiakban pedig egy új termékvonal bevezetése várható.

A vállalkozás indulása óta tudatosan dolgozunk azon, hogy az érdeklődőket, a vásárlókat minél gördülékenyebben szolgáljuk ki, ezzel kapcsolatban is vannak terveink.

A járvány miatt az offline tanfolyamaink tavaly óta szünetelnek, hamarosan szeretnénk, ha újra beindulna az iskolaszezon az Alkotóműhelyünkben. Ráadásul új tematikával, hogy az eddigieknél is praktikusabb tudással térhessen haza minden tanítványunk.

(Fotók: Azúr Bagoly)

search icon