Rendelésre aratva
A bedrock.farm egész évben szezontól és időjárástól függetlenül kifejezetten éttermek számára állít elő kiemelkedő minőségű mikro- és leveles zöldségeket, gyógy- és fűszernövényeket, illetve ehető virágokat. Segítségükkel az éttermek rengeteg szállítási feladatot, valamint költséget spórolhatnak meg. Szűcs Endrével, a bedrock.farm alapítójával és ügyvezetőjével beszélgettünk startupjáról, aki a termesztést a városba hozta.
Milyen filozófia alapján működik a cégetek?
Hiszünk benne, hogy a mezőgazdaság az életünk egyre több szeletét kitöltő digitális térhez képest egyfajta megfogható szabadságot testesít meg. A kétkezi munkánknak nem valahol távol látszódik az értéke, hanem aratás után közvetlenül, közösségünk asztalán, tápláló, finom és friss élelmiszerek formájában.
Napjainkban ez az elemi iparág számos olyan globális kihívással néz szembe, melyek megoldásától valószínűleg még nagyon messze járunk. A bedrocknál hisszük, hogy a probléma megfejtését nem egyetlen személy vagy vállalat, hanem számos csapat összeadott eredményei fogják biztosítani. Így tevékenységünk direkt mércéje, hogy mennyivel csökkennek az iparág belépési korlátai, és ezzel egy időben mennyire válik vonzóvá a populáció számára, hogy ezzel a területtel foglalkozzon.
Meglátásunkat az úgynevezett first principles módszertanra alapozzuk, ami a megszokott analogikus gondolkodásmódtól eltérően nem mások döntéseire, tapasztalataira, hanem a vizsgált kérdéskör fizikai tényeire, a valósághoz legközelebbi leképezésére fókuszál. Ennek felhasználásával például olyan környezet- és költségkímélő szerkezeti technológiát fejlesztettünk ki, amellyel például elhagyható egy soha nem lebomló, nem újrahasználható és a vetési költségek 3-10%-át adó alapanyag.
Miben különbözik a bedrock.farm a többi hasonló, hazai kistermelőktől származó élelmiszerek értékesítésével foglalkozó cégektől?
A bedrocknál Budapesten belül, a célpiacunkat jelentő éttermek közvetlen közelében, mi magunk termesztünk szezontól és időjárástól függetlenül, mindig azonos magas minőségű mikro- és leveleszöldeket, gyógy- és fűszernövényeket, illetve ehető virágokat. Kontrollált környezetű termesztőházaink egyenként 3-5 séf személyes igényeire fókuszálnak. Kizárólag rendelésre aratva, 2 km-es körzetbe szállítunk, ekképp az étterembe legkésőbb 1.5 órán belül megérkezik a friss termény, akár a hét minden napján. Vagyis lényegesen megrövidíti a szállítási, ellátási láncot, és helyben összehozza a lokális keresletet a kínálattal. Így olyan kiszámíthatóságot biztosítunk ügyfeleinknek, amelyre más termelők vagy kereskedők saját folyamataikból, környezetükből adódóan nem képesek.
Mit takarnak a termesztési környezeteket jellemző adatok?
Ahhoz, hogy egy termelő, gyártó elnyerje és megtartsa a vásárlók bizalmát, fontos, hogy ismerje az adott élelmiszer eredtére vonatkozó adatokat. Ebbe beleértendő többek között az is, hogy egy termény volt-e permetezve, ha igen, mikor és mivel, mennyi időt töltött a termőföldeken, mikor aratták vagy szedték le, milyenek voltak az időjárási körülmények.
Nyugaton a termékekről már le lehet olvasni a teljes ellátási láncot. A Walmartban, Amerikában nyilvánosan elérhető információ, hogy pl. a mangó hol termett. A cél az lenne, hogy a közeljövőben Magyarországon is transzparenssé váljon a teljes termék életút.
Miért a bedrock.farm nevet kapta a vállalkozás?
A bedrock magyarul alapkőzetet, alapkövet jelent, ami a missziónkra utal: teremtsük meg az alapokat, amelyre mások is építkezhetnek, azaz demokratizáljuk az élelmiszertermesztést. Így várhatóan többen mernek majd belevágni, és többen leszünk azok, akik a globális problémák megoldásait építjük. A farm középpontba helyezi a mezőgazdaságot, ami az emberi tevékenység közel 10%-át adó iparág.
Miben vagytok egyedülállóak Magyarországon?
Megelőlegezett bizalom, proaktivitás, konzisztencia.
Mióta elérhető a szolgáltatás lakosság számára?
2020 júniusában vetettünk először, az éttermek pedig júliustól számíthatnak ránk. Belső-Ferencváros lakói számára várhatóan – a pandémiás helyzettől függően – idén téltől lesznek elérhetőek terményeink.
Dolgoztok további fejlesztéseken, milyen jellegű jövőbemutató terveitek vannak még?
Számos olyan technológiai fejlesztésünk zajlik már most, melyek három-öt év múlva fognak valódi értéket képviselni. Többek között azon dolgozunk, hogy elhozzuk a termesztési környezeteket jellemző adatok szabad felhasználásának és megosztásának korát, mivel sajnos ezek hasznát napjainkban csak pár tőkeerős cég élvezheti. Szeretnénk szakmai kiteljesedést biztosító alternatívát kínálni a mezőgazdasági szakon tanulóknak, hiszen hiába indul számos képzés Budapesten, ha az ilyen irányú pozíciók jelentős többsége vidéken található.
A fenntarthatóság hogyan jelenik meg a bedrock.farmon keresztül?
Önadóztatási programjaink vannak, melyekben a piaci árhoz hozzáadjuk a nem megjelenő környezeti hatásokat (externáliákat). Az így képezett tőkét pedig a lehető legnagyobb társadalmi, illetve környezeti, pozitív foganattal rendelkező beruházásokra fordítjuk.
Egy olyan világban szeretnék élni, ahol a saláta, amit megeszek, nem utazik többet mint én!