Bikepacking – Mi ez az új bringás vadkempinges őrület?
Bikepacking – Mi ez az új bringás vadkempinges őrület?

Szakadjunk ki a hétköznapokból, irány a természet! Éljünk át apró kalandokat, csodáljuk meg a tájat, és érezzük a bőrünkön a vadont! Bringa, vadkemping, túrázás, vadregényes táj és szabadság! Gangel Marcellel, a bikepacking meghonosítójával, a Bikepacking Hungary és a KLND egyik alapítójával, eseményeinek főszervezőjével beszélgettünk.

Mit takar pontosan a bikepacking?

A bikepacking jó ideje létező, manapság újra lendületet kapó bringás irányzat, amelynek nem is létezik egységes meghatározása. Maga a bikepacking szó az angol backpacking, azaz ’hátizsákos gyalogtúrázás’ kifejezés, és a bike mint ’bringa’ szavak összevonásából jött létre. Magyarul nincs rá szavunk, de az említett kifejezés sejteti, hogy táskástul történő bringázásra számíthatunk.

bikepacking
Suhanni a vadonban
Forrás: Bikepacking Hungary / Boros Balázs „Mókus”

Marci, számodra mit jelent a bikepacking?

A bikepackinget magyarul legjobban a kalandbringázás írja le. Kicsit bővebben ez nem más, mint egy minimalista kerékpáros túrázás. Attól minimalista, hogy a lehető legkisebb csomagot visszük magunkkal, amelyet úgy rögzítünk, hogy a bringa a legkevesebbet veszítse a manőverezési képességéből. A kevesebb, kompaktabb felszerelés eredménye, hogy ez az irányzat a túrakerékpározással ellentétben alkalmas arra, hogy a bringás kényelmesebben mozogjon kavicsos vagy földutakon, de akár egycsapásos ösvényeken is, így még kalandosabb és természetközelibb bringaélmény részese lehet.

Mióta létezik a bikepacking?

Szerintem attól kezdve létezik, hogy az emberek elkezdtek csomagokat rakni a kerékpárra. Amióta van bringás túrázás, azóta van bikepacking. A 2010-es évek közepétől nagy lendületet kapott, ugyanúgy, ahogy a túrázás és a vadkemping is. Egyre többen kezdték érezni, hogy meg akarják hódítani a világot. A közösségi médiában egyre szaporodtak a fotók arról, ahogyan emberek könnyű bicajokkal, minimális felszereléssel országokat vagy akár kontinenseket szelnek át.

bikepacking magyarország
Bárhol űzhető: ha csak kitekersz a településed melletti természetbe, máris érezheted a bikepacking lényegét.
Forrás: Bikepacking Hungary / Hungarian Divide

Minden bizonnyal jelen volt ez Magyarországon is, de én meg egy társam alapítottuk az első hazai csoportosulást, a Bikepacking Hungary közösséget. Ez kezdetben Facebook-csoportként majd -oldalként működött, később weboldal és blog lett belőle. A mérföldkő az volt, amikor elkezdtünk eseményeket szervezni. Először csak egy campoutot, amely végtére is nem más, mint egy hétvégi kint alvás. Az első kimondottan bikepacking-rendezvényünk 2019-ben volt, egy 500 km-es bringatúra, melynek során az Északi-középhegységet szeltük át. 2020-ban hoztuk létre a Hungarian Divide-ot, majd 2021-ben a Balaton Bike Derby-t. Ezek voltak hazánkban az első bikepacking-események, azóta is sikeresen működnek.

Kinek ajánlod?

Röviden: mindenkinek ajánlom! Aki túrázott, kempingezett vagy találkozott a vadkempingezéssel, ha ezt élvezte, kerékpárral is szeretni fogja. A másik tábort azok alkotják, akik már eleve bringáznak. Nekik innentől csak pár dologra van szükségük, és irány a természet!

bikepacking magyarország
Forrás: Bikepacking Hungary

Azt szoktuk mondani, hogy a biciklizés a legjobb közlekedési mód a körülöttünk található világ felfedezésére, hiszen elég gyors ahhoz, hogy nagy távokat járjunk be, viszont elég lassú ahhoz, hogy még be tudjuk fogadni a természetet. Bármikor meg tudunk állni vagy le tudunk lassítani, hogy megcsodálhassuk a szépségét.

Egy túra megtervezésekor – legyen ez rövid vagy akár országokat átívelő – fontosnak tartom, hogy előre tudjuk, merre vannak szálláshelyek, kempingek. De ne ragaszkodjunk a kötöttségekhez, ne tervezzünk meg mindent percről percre! Hagyjunk helyet a spontaneitásnak és a kalandnak! Ennek a műfajnak egyik alapköve a szabadság. Ne korlátozzon minket az, hogy például 19.30-ig át kell vennünk egy szállást, hiszen mi van akkor, ha ilyenkor van a legszebb naplemente?

Milyen kerékpárra és milyen alapfelszerelésre van szükség?

A bringa kapcsán sincsenek nagy elvárások, bármilyen MTB, gravel-, trekking- vagy fitneszkerékpár megfelelő, amelynek olyan vastag a kereke, hogy terepre merészkedjen vele az ember. Remek az alkalom, hogy új bringát vegyél magadnak, de a legjobb választás az, amelyik már amúgy is megvan. Tényleg bármi alkalmas az 50 ezer forintos használt montitól egészen a 3 milliós gravelig. Ez csak tőled függ.

bikepacking kerékpár
Menetre felszerelt csúcskategóriás, carbon gravel kerékpár

A pakoláshoz kezdetben elég egy hátizsák. Miután azonban részt vettél egy túrán, és beszippant ez a világ, érdemes befektetni megfelelő cuccokba. Rengeteg táska és felfogatás létezik, melyeket igényeid szerint tudsz kombinálni.

bikepacking kerékpár
A klasszikus acélvázas MTB-ot is fel lehet készíteni komoly túrára. Itt sárhányót is kapott a bicikli.
Forrás: Bikepacking Hungary / Boros Balázs „Mókus”

Amit nehéz megoldani, az az, hogy ne pakold túl magad! Sok gyakorlat és mértékletesség szükséges ahhoz, hogy rájöjj, mit érdemes valóban magaddal vinned egy kint alvós túrára. Tapasztalatból mondom, egy alaptáskaszettbe be lehet úgy pakolni, hogy gyakorlatilag bármeddig el tudj tekerni.

Milyen edzettséget kíván?

Egy egynapos túra nem kíván különösebb edzettséget. Pont az a lényeg, hogy már az is bikepacking, ha csak pár kilométerre kigurulsz a lakhelyed mellé, a környékbeli kiserdőben feldobod a sátrat egy éjszakára, és másnap reggel visszatekersz. Akár 6 kilométeres körben is lehet bikepackingelni.

bikepacking magyarország
Lehet csapatokba verődve, de egyedül is teljesíteni a távot.
Forrás: Bikepacking Hungary

Kimenni egy folyópartra, rakni egy tábortüzet, főzni valamit, felkötni egy függőágyat és megnézni a naplementét. Nem kell benne lennie 5 méter szintkülönbségnek se ahhoz, hogy remek kaland legyen. Másnap eltekerhetsz egy következő táborhelyre vagy akár haza. Ha valakinek ez nem elég, mert sokkal nagyobb kihívásokat keres, hegyeket akar átszelni, ez nyilvánvalóan nagyobb felkészülést igényel. De meg kell említeni az e-bike-okat is, amelyek árnyalják a képet. Az akkumulátorok kapacitásával persze számolni kell, de az elektromos bringák remekül használhatóak bikepakingezésre, és sokkal szélesebb réteget szólítanak meg, mivel nem kell hozzá nagy sportteljesítmény.

Milyen eseményeitek vannak?

Nemzetközi szinten Magyarországot nem mondják kedvenc bringás desztinációnak. Ha ránézünk a domborzati térképre, az Alpok, a Dolomitok és sok más „bakancslistás” hely sokkal izgalmasabbnak tűnik. Viszont pont az a jó Magyarországban, hogy nagyon vadregényes: a síkságok, a dombságok, a középhegységek változatos, izgalmas terepet jelentenek.

bikepacking magyarország
A Hungarian Divide egyik különlegessége a változatos magyar táj.
Forrás: Bikepacking Hungary / Hungarian Divide

A klnd.eu oldalon vannak fent a programjaink, nevezni is ott lehet rájuk. Vannak 1 napos gravel-versenyeink, ezek 60, maximum 120 kilométeres túrák. Itt meg lehet tapasztalni a szellemiséget, és ha ez tetszik, akkor érdemes kipróbálni a Balaton Bike Derby-t, amely egy 3-4 nap alatt teljesíthető alternatív Balaton-kör: csodaszép panoráma, szőlőültetvények, zseniális erdei útvonalak zsúfolt bringautak és turistasokaság nélkül.

Ha ez is tetszett, akkor jöhet a Hungarian Divide féltávja, végül a teljes, 1400 km-es táv. A Hungarian Divide az egész országot hosszában átszelő verseny, melynek 11 napos a szintideje. A haladók már 5-6 nap alatt is teljesítik. Ez már igen komoly túrának számít, amelyen külföldi versenyzők is részt vesznek.

bikepacking magyarország
Forrás: Bikepacking Hungary

Hogy fogadja a többi ember a bikepackingeseket?

Azt tapasztaljuk, hogy nagyon készségesek az emberek a bikepackingesekkel. A megfáradt bicajost, aki útba igazítást, vizet vagy apró segítséget kér, mindig örömmel kisegítik.

Ehhez hozzátartozik az is, hogy mindig alázattal kell használni a természetet. Magyarországon, közterületen 24 órát nem meghaladó ideig szabadon lehet vadkempingezni. De természetesen tisztelni kell a környezetet és az azt használókat, gondolok itt a futókra, más túrázókra vagy a vadászokra. Szerencsére nagyon jók a tapasztalataink, a Bikepacking Hungary és a KLND csapata sokat dolgozik azon, hogy fenntartsa a párbeszédet az erdészek, a nemzeti parkok, a futók, a túrázók és a bicajosok között.

Fotók: Bikepacking Hungari, KLND

search icon