Egy tanulmány szerint Sydneyben az esőzések sokkal intenzívebbek lettek
Egy tanulmány szerint Sydneyben az esőzések sokkal intenzívebbek lettek

Ausztráliában az elmúlt években több nagy árvízsorozat is történt. Az emberek világszerte megdöbbentek, amikor látták, hogy Sydney-t idén elárasztották a hirtelen áradások. De vajon ezek az árvizek szeszélyes események voltak, vagy állandóan velünk maradnaki?

A kutatások szerint az elmúlt két évtizedben riasztó mértékben, legalább 40%-kal nőtt a legintenzívebb, gyorsan lezúduló eső mennyisége Sydneyben. Az esőzések intenzitásának ilyen gyors növekedéséről máshol még soha nem számoltak be, de lehet, hogy a világ más részein is előfordulhat majd.

A Science című tudományos folyóiratban közzétett kutatás három szerzője, Hooman Ayat, Jason Evans és Steven Sherwood szerint jelentős hatással vannak a város villámárvizekre való felkészültségére. Az intenzívebb felhőszakadások valószínűleg túlterhelik azokat a csapadékvíz-rendszereket, amelyeket a korábbi körülményekre terveztek.

Két évtized alatt 40%-os fokozódást figyeltek meg, ami azt jelenti, hogy újra kell értékelni a meglévő árvízvédelmi rendszereket

– mondták el a kutatásban résztvevő tudósok.

Az események előrejelzésében a fő akadály az időjárási jelenségek kis léptékű jellege volt, amelyet a tipikus megfigyelési eszközök, például az esőmérők és a műholdak nehezen tudnak rögzíteni. Az éghajlati modellek sem képesek közvetlenül szimulálni a gyors esőzéseket. Ezek a nehézségek korlátozzák az ilyen események megértésének és előrejelzését.

A kutatók egy együttműködés során új módszert dolgoztak ki e korlátok leküzdésére. Új eljárásukkal a régió kilenc nagy pontosságú mérőállomásán hasonló emelkedő tendenciákat találtak a rövid ideig tartó csúcscsapadékmennyiségben.

A wollongongi radar esetében az elmúlt 20 év során a gyors esőzések átlagos mértéke óránként körülbelül 35 mm volt. A Terrey Hills-i és a Newcastle-i radarok átlagos értékei 60 mm/óra, illetve 25 mm/óra körül mozognak. Ez a magas változási sebesség aggasztó, mert az árvízvédelmi infrastruktúrát az évekkel ezelőtt megfigyelt csapadékmennyiség alapján tervezték. Az esőtörések e változását nem vették megfelelően figyelembe az olyan szerkezetek tervezésében, mint a lefolyók, csatornák, visszatartó medencék és a part menti árvízvédők.

(forrás: phys.org)

search icon