EurĂłpa egyetlen teaĂŒltetvĂ©nyĂ©n jĂĄrtunk

EurĂłpa egyetlen teaĂŒltetvĂ©nyĂ©n jĂĄrtunk
EurĂłpa egyetlen teaĂŒltetvĂ©nyĂ©n jĂĄrtunk

A vĂ­z utĂĄn a mĂĄsodik legtöbbet fogyasztott ital a tea. Napi 2,5 milliĂĄrd csĂ©szĂ©nyit iszunk meg belƑle. Fogyasztjuk hidegen Ă©s melegen. Van, aki cukrozza, mĂĄs tejjel vagy citromlĂ©vel Ă­zesĂ­ti. NagyjĂĄbĂłl mindenki kortyolgatja, mĂ©gis nagyon keveset tudunk rĂłla.

NemrĂ©g EurĂłpa egyetlen teatermƑ vidĂ©kĂ©n, az Azori-szigeteken jĂĄrtam, ahol egy kicsit jobban megismerhettem, hogyan kĂ©szĂŒl ez a csodĂĄlatos ital. De ne szaladjunk ennyire elƑre! Következzen egy rövid tea-gyorstalpalĂł!

Honnan ered a tea?

MĂ­g EurĂłpĂĄban a teĂĄzĂĄsnak csak nĂ©hĂĄny Ă©vszĂĄzados hagyomĂĄnya van, addig ÁzsiĂĄban több ezer Ă©ve fogyasztjĂĄk. Ahogy sok minden mĂĄs, Ă­gy a tea is KĂ­nĂĄbĂłl indult vilĂĄghĂłdĂ­tĂł ĂștjĂĄra, ahol nagyjĂĄbĂłl 4500 Ă©ve isszĂĄk a frissĂ­tƑ, Ă©lĂ©nkĂ­tƑ italt. Azt ma mĂĄr lehetetlen lenne eldönteni, hogy ki fogyasztott elƑször teĂĄt. Egyes legendĂĄk szerint maga Buddha volt az, aki felfedezte az italt, mĂĄsok szerint Sen Nung kĂ­nai csĂĄszĂĄr. EnnĂ©l azonban talĂĄn fontosabb az, hogy mĂĄra az egĂ©sz vilĂĄgon elterjedt, közkedvelt termĂ©knek szĂĄmĂ­t, melyet vilĂĄgszerte több milliĂł hektĂĄron termesztenek a trĂłpusi- Ă©s szubtrĂłpusi terĂŒleteken.

teĂĄskanna

Mit nevezĂŒnk pontosan teĂĄnak?

BĂĄr a kĂŒlönfĂ©le gyĂłgynövĂ©nyekbƑl, fƱszerekbƑl Ă©s gyĂŒmölcsökbƑl kĂ©szĂŒlt fƑzeteket is teĂĄnak szokĂĄs nevezni, a cikk a teacserje (Camellia sinensis) leveleibƑl Ă©s hajtĂĄsaibĂłl kĂ©szĂŒlt italra szorĂ­tkozik. Ennek kĂ©t vĂĄltozatĂĄt, a kĂ­nai teĂĄt Ă©s az asszĂĄm teĂĄt termesztik nagyobb mennyisĂ©gben. A teanövĂ©ny egy örökzöld fĂĄs szĂĄrĂș cserje, amely akĂĄr 6–10 mĂ©ter magasra is megnƑhet termĂ©szetes Ă©lƑhelyĂ©n. A termesztett vĂĄltozatokat azonban 1–1,5 mĂ©teresre vĂĄgjĂĄk vissza.

EurĂłpa egyetlen teaĂŒltetvĂ©nye

A vilĂĄgon sokfelĂ© termesztik a teĂĄt, a legnagyobb termelƑnek pedig KĂ­na Ă©s India szĂĄmĂ­t. A teacserje szĂĄmĂĄra fontos a sok csapadĂ©k, a magas pĂĄratartalom, Ă©s a komolyabb hideget sem viseli el. Így – bĂĄrmennyire is szeretnĂ©nk – kevĂ©s sikerrel kecsegtetne a mĂ©rsĂ©kelt övi teatermesztĂ©s. Vannak azonban EurĂłpĂĄnak olyan terĂŒletei, ahol adottak a kĂ­vĂĄnt körĂŒlmĂ©nyek.

teaĂŒltetvĂ©ny
Így feldobĂłdik mindenki, aki belekĂłstol az ĂŒltetvĂ©ny teĂĄjĂĄba! KörĂŒlöttem a teasorok.

Az azori-szigeteki ChĂĄ Gorreana teaĂŒltetvĂ©ny Ășgy hirdeti magĂĄt, mint EurĂłpa legrĂ©gebbi Ă©s manapsĂĄg egyetlen teatermelƑje. Ez sĂĄntĂ­t egy kicsit, de nagy vonalakban igaz. TörökorszĂĄgban, OroszorszĂĄgban vagy Ă©pp GrĂșziĂĄban is termelnek teĂĄt, de nem az EurĂłpĂĄhoz tartozĂł rĂ©szeiken folyik a termesztĂ©s. Így aztĂĄn a PortugĂĄliĂĄhoz tartozĂł, Budapest Ă©s New York között Ă©pp fĂ©lĂșton, az Atlanti-ĂłceĂĄn közepĂ©n lĂ©vƑ szigetcsoport unikĂĄlisnak szĂĄmĂ­t.

A szigeteken a 19. szĂĄzad mĂĄsodik felĂ©ben kezdtek teĂĄt termeszteni, Ă©pp akkor, amikor a brit hatĂĄs rĂ©vĂ©n vilĂĄgszerte egyre inkĂĄbb keresett termĂ©kkĂ© vĂĄlt a tea. Az egyre kevĂ©sbĂ© profitĂĄbilis narancstermesztĂ©st levĂĄltottĂĄk, Ă©s bĂĄr a kezdetekkor a mainĂĄl jĂłval több ĂŒltetvĂ©ny ĂŒzemelt, a teatermesztĂ©s a mai napig fennmaradt.

A ChĂĄ Gorreana ĂĄllĂ­tĂĄsa, amely szerint az egyetlenek lennĂ©nek, nem teljesen igaz, hiszen csak Sao Miguel szigetĂ©n is jĂł nĂ©hĂĄny helyen termelnek teĂĄt. Azzal viszont egyet kell Ă©rteni, hogy komolyan vehetƑ kereskedelmi mennyisĂ©gben csak Ƒk ĂĄllĂ­tjĂĄk elƑ a teafĂŒvet. Az 1883 Ăłta mƱködƑ ĂŒzemet immĂĄr a Gorreana csalĂĄd ötödik generĂĄciĂłja tartja kĂ©zben. TöbbĂ©-kevĂ©sbĂ© ugyanazzal a technikĂĄval Ă©s technolĂłgiĂĄval ĂĄllĂ­tja elƑ a teĂĄt, amellyel immĂĄr 140 Ă©ve felmenƑik kezdtĂ©k.

tea-cégér
Az Azori-szigeteken gyakori a festett csempékkel való díszítés. Fotó: Ơarƫnas Burdulis

Az ĂŒltetvĂ©nyen takaros sorokban növekednek a teacserjĂ©k, melyeket a betakarĂ­tĂĄs ĂĄprilistĂłl oktĂłberig tartĂł idƑszakĂĄban szinte folyamatosan szĂŒretelnek. Az itt termƑ cserjĂ©k semmifĂ©le növĂ©nyvĂ©dƑ szert vagy mĂĄs vegyszert nem kapnak. A tĂĄpanyagban gazdag vulkĂĄni talajon mƱtrĂĄgya vagy mĂĄs tĂĄpszer hasznĂĄlatĂĄra sincs szĂŒksĂ©g.

A tea elƑállítása

A cserjĂ©krƑl egy speciĂĄlis gĂ©ppel szedik le a hajtĂĄsokat. Ezt nagyjĂĄbĂłl Ășgy kell elkĂ©pzelni, mint egy fƱnyĂ­rĂłt, melyet nĂ©gy munkĂĄs hĂșz vĂ©gig a cserje tetejĂ©n. A hajtĂĄsok egy nagy zsĂĄkba kerĂŒlnek. A következƑ munkafĂĄzis mĂĄr a gyĂĄrban törtĂ©nik. Itt a 19. szĂĄzadbĂłl szĂĄrmazĂł gĂ©pek segĂ­tsĂ©gĂ©vel osztĂĄlyozzĂĄk Ă©s szortĂ­rozzĂĄk a leveleket. Ez azĂ©rt fontos, mert betakarĂ­tĂĄskor a hajtĂĄsok többsĂ©gĂ©nek hĂĄrom levele van, amelyek eltĂ©rƑ kĂ©miai összetĂ©telĂŒknek köszönhetƑen mĂĄs-mĂĄs aromĂĄjĂșak.

teaĂŒzem
A tiszteletet parancsoló gépek egyike.

A legĂ©rtĂ©kesebb a legfelsƑ, fiatal hajtĂĄs, ebbƑl kĂ©szĂŒl a legjobb aromĂĄjĂș, egyben legsötĂ©tebb tea. A mĂĄsodik levĂ©lbƑl erƑsebb, karakteres Ă­zƱ teĂĄt lehet kĂ©szĂ­teni, mĂ­g a legöregebb Ă©s legnagyobb harmadik levĂ©l tannintartalma mĂĄr jĂłval alacsonyabb, Ă­gy belƑle inkĂĄbb könnyƱ teĂĄk kĂ©szĂ­thetƑk.

Fekete vs. zöld tea:
Az egyes teatĂ­pusok közötti kĂŒlönbsĂ©g kizĂĄrĂłlag az feldolgozĂĄsi mĂłdszerbƑl adĂłdik. Ez azt jelenti, hogy ugyanazon teacserje hajtĂĄsaibĂłl kĂ©szĂ­thetƑ zöld, fekete vagy Ă©pp oolong tea is. A zöld teĂĄt a szĂŒret utĂĄn egybƑl hƑkezelĂ©snek vetik alĂĄ, Ă­gy nem indul be a levelekben az oxidĂĄciĂł, amitƑl elveszĂ­tenĂ©k a szĂ­nĂŒket. A fekete teĂĄnak szĂĄnt levelek esetĂ©ben ez a lĂ©pĂ©s kimarad, Ă­gy megbarnulnak.

A Gorreana ĂŒzemĂ©ben alapvetƑen kĂ©tfĂ©le teĂĄt kĂ©szĂ­tenek: feketĂ©t Ă©s zöldet. Ezeket tovĂĄbbi kategĂłriĂĄkra osztjĂĄk aszerint, hogy a hajtĂĄsok melyik levelĂ©bƑl kĂ©szĂŒltek, illetve lĂ©teznek Ă­zesĂ­tett teĂĄik is. ÉrdekessĂ©g, hogy az ĂŒltetvĂ©nyen Ă©vi 40 tonna teĂĄt ĂĄllĂ­tanak elƑ, amit fƑleg EurĂłpĂĄban Ă©rtĂ©kesĂ­tenek. Az ĂŒzemben egyĂ©bkĂ©nt ingyenesen körbevezetik a lĂĄtogatĂłkat, Ă©s megmutatjĂĄk a teakĂ©szĂ­tĂ©s lĂ©pĂ©seit.

teaĂŒzem
A fekete teĂĄnak szĂĄnt friss leveleket oxidĂĄciĂłs eljĂĄrĂĄsnak vetik alĂĄ. FotĂł: Amos Wright

MiutĂĄn a leszĂŒretelt levelek az ĂŒzembe kerĂŒlnek, a zöld teĂĄnak szĂĄnt leveleket hƑkezelik, hogy ne veszĂ­tsĂ©k el a szĂ­nĂŒket, mĂ­g a fekete teĂĄhoz a leveleket elƑbb szĂĄrĂ­tjĂĄk, majd hatalmas gĂ©pekkel hengerelve összezĂșzzĂĄk, ezzel is gyorsĂ­tva az oxidĂĄciĂłs folyamatot.

A fekete Ă©s a zöld tea kĂ©szĂ­tĂ©se egy nagyon fontos lĂ©pĂ©sben, a fermentĂĄlĂĄsban tĂ©r el egymĂĄstĂłl. Ebben a mƱveletben nyeri el a fekete tea a jellegzetes Ă­zĂ©t Ă©s aromĂĄjĂĄt. Ez csupĂĄn nĂ©hĂĄny perces, esetleg ĂłrĂĄs folyamat, amely nem mikroorganizmusok segĂ­tsĂ©gĂ©vel zajlik, mint a valĂłdi fermentĂĄlĂĄs. A leveleket meleg levegƑnek teszik ki, Ă­gy jelentƑs kĂ©miai vĂĄltozĂĄsok indulnak meg bennĂŒk. VĂ©gĂŒl a teĂĄt szĂĄrĂ­tjĂĄk, ezzel elveszĂ­ti nedvessĂ©gtartalmĂĄnak nagy rĂ©szĂ©t. A ChĂĄ Gorreana gyĂĄrĂĄban a legjobb minƑsĂ©gƱ tealevelek vĂ©gsƑ rostĂĄlĂĄsĂĄt a mai napig asszonyok vĂ©gzik. EzutĂĄn pedig mĂĄr csak a csomagolĂĄs van hĂĄtra.

vĂĄlogatjĂĄk a teĂĄt
Az asszonyok a mai napig kĂ©zzel vĂĄlogatjĂĄk ĂĄt az elkĂ©szĂŒlt teĂĄt.

A teafogyasztås élettani hatåsai

Ahogy ez a legtöbb felmagasztalt dologra igaz, a tea sem csodaszer. TartĂłs fogyasztĂĄsa azonban pozitĂ­v Ă©lettani hatĂĄsokkal jĂĄr. Több kutatĂĄs is beszĂĄmolt arrĂłl, hogy a teaivĂĄs, fƑkĂ©pp a zöld tea fogyasztĂĄsa csökkentheti a daganatos, valamint a szĂ­v- Ă©s Ă©rrendszeri betegsĂ©gek kialakulĂĄsĂĄnak kockĂĄzatĂĄt. Magas antioxidĂĄns-tartalma mĂ©regtelenĂ­tƑ hatĂĄsĂș, egyes vizsgĂĄlatok pedig stresszoldĂł hatĂĄsrĂłl is beszĂĄmolnak. A zöld teĂĄban talĂĄlhatĂł flavonoidok a koleszterinszint fĂ©ken tartĂĄsĂĄban is segĂ­thetnek, miközben a vĂ©rnyomĂĄsra is jĂłtĂ©kony hatĂĄssal vannak, ugyanakkor bizonyĂ­tott gyulladĂĄscsökkentƑ hatĂĄsuk is. Az eddigieken kĂ­vĂŒl pedig meg kell emlĂ­teni a mindenki ĂĄltal ismert frissĂ­tƑ, Ă©lĂ©nkĂ­tƑ hatĂĄst, ami a tea koffeintartalmĂĄnak köszönhetƑ.

szĂĄlas tea
A hozzĂĄĂ©rtƑk szerint nem Ă©rdemes filteres teĂĄt vĂĄsĂĄrolni, mert minƑsĂ©ge köszönƑviszonyban sincs a szĂĄlas teĂĄkĂ©val

KevĂ©sbĂ© közismert, de a tea a fogyĂĄsban is segĂ­thet, a benne talĂĄlhatĂł aminosavak gyorsĂ­tjĂĄk a zsĂ­rĂ©getĂ©st. Az sem elhanyagolhatĂł szempont, hogy amĂ­g teĂĄval hidratĂĄlunk, nem cukros ĂŒdĂ­tƑket fogyasztunk. Persze ez az Ă©rv csak akkor ĂĄllja meg a helyĂ©t, ha nem cukrozzuk az italt. Ha Ă­gy teszĂŒnk, ezzel a fogainknak is jĂłt teszĂŒnk. A teĂĄnak van nĂ©mi antibakteriĂĄlis hatĂĄsa is, Ă­gy a szĂĄnkban lĂ©vƑ, a fogak romlĂĄsĂĄt elƑidĂ©zƑ baktĂ©riumok szĂĄma lecsökken az ital fogyasztĂĄsa utĂĄn. EzenkĂ­vĂŒl csökken az aktivitĂĄsa a nyĂĄlban lĂ©vƑ amilĂĄz enzimnek is, mely a szĂĄnkban a szĂ©nhidrĂĄtokat egyszerƱ, de fogkĂĄrosĂ­tĂł cukrokkĂĄ bontja.

Mennyi teĂĄt fogyasztunk?

OrszĂĄgonkĂ©nt nagyon vĂĄltozĂł, hogy az emberek mennyi teĂĄt fogyasztanak. MĂ­g itthon ĂĄtlagosan Ă©vi 278 grammot fogyasztunk fejenkĂ©nt, addig a vilĂĄg Ă©lvonalĂĄba tartozĂł britek (1 500 gramm/Ă©v) Ă©letĂŒk sorĂĄn egy közĂ©pkategĂłriĂĄs autĂł ĂĄrĂĄt is elteĂĄzzĂĄk. A törökök vĂ©lhetƑen valamivel olcsĂłbb teĂĄt isznak, mint a britek, mert az Ă©vi fejenkĂ©nti 3 160 grammos teafogyasztĂĄsuk – amivel magasan Ƒk vezetnek – igen drĂĄga mulatsĂĄg lenne. A top10-be egyĂ©bkĂ©nt 1 000 gramm alatt nem lehet bekerĂŒlni, Ășgyhogy nekĂŒnk, magyaroknak van mĂ©g hovĂĄ fejlƑdnĂŒnk.

search icon