

A vĂz utĂĄn a mĂĄsodik legtöbbet fogyasztott ital a tea. Napi 2,5 milliĂĄrd csĂ©szĂ©nyit iszunk meg belĆle. Fogyasztjuk hidegen Ă©s melegen. Van, aki cukrozza, mĂĄs tejjel vagy citromlĂ©vel ĂzesĂti. NagyjĂĄbĂłl mindenki kortyolgatja, mĂ©gis nagyon keveset tudunk rĂłla.
NemrĂ©g EurĂłpa egyetlen teatermĆ vidĂ©kĂ©n, az Azori-szigeteken jĂĄrtam, ahol egy kicsit jobban megismerhettem, hogyan kĂ©szĂŒl ez a csodĂĄlatos ital. De ne szaladjunk ennyire elĆre! Következzen egy rövid tea-gyorstalpalĂł!
Honnan ered a tea?
MĂg EurĂłpĂĄban a teĂĄzĂĄsnak csak nĂ©hĂĄny Ă©vszĂĄzados hagyomĂĄnya van, addig ĂzsiĂĄban több ezer Ă©ve fogyasztjĂĄk. Ahogy sok minden mĂĄs, Ăgy a tea is KĂnĂĄbĂłl indult vilĂĄghĂłdĂtĂł ĂștjĂĄra, ahol nagyjĂĄbĂłl 4500 Ă©ve isszĂĄk a frissĂtĆ, Ă©lĂ©nkĂtĆ italt. Azt ma mĂĄr lehetetlen lenne eldönteni, hogy ki fogyasztott elĆször teĂĄt. Egyes legendĂĄk szerint maga Buddha volt az, aki felfedezte az italt, mĂĄsok szerint Sen Nung kĂnai csĂĄszĂĄr. EnnĂ©l azonban talĂĄn fontosabb az, hogy mĂĄra az egĂ©sz vilĂĄgon elterjedt, közkedvelt termĂ©knek szĂĄmĂt, melyet vilĂĄgszerte több milliĂł hektĂĄron termesztenek a trĂłpusi- Ă©s szubtrĂłpusi terĂŒleteken.

Mit nevezĂŒnk pontosan teĂĄnak?
BĂĄr a kĂŒlönfĂ©le gyĂłgynövĂ©nyekbĆl, fƱszerekbĆl Ă©s gyĂŒmölcsökbĆl kĂ©szĂŒlt fĆzeteket is teĂĄnak szokĂĄs nevezni, a cikk a teacserje (Camellia sinensis) leveleibĆl Ă©s hajtĂĄsaibĂłl kĂ©szĂŒlt italra szorĂtkozik. Ennek kĂ©t vĂĄltozatĂĄt, a kĂnai teĂĄt Ă©s az asszĂĄm teĂĄt termesztik nagyobb mennyisĂ©gben. A teanövĂ©ny egy örökzöld fĂĄs szĂĄrĂș cserje, amely akĂĄr 6â10 mĂ©ter magasra is megnĆhet termĂ©szetes Ă©lĆhelyĂ©n. A termesztett vĂĄltozatokat azonban 1â1,5 mĂ©teresre vĂĄgjĂĄk vissza.
EurĂłpa egyetlen teaĂŒltetvĂ©nye
A vilĂĄgon sokfelĂ© termesztik a teĂĄt, a legnagyobb termelĆnek pedig KĂna Ă©s India szĂĄmĂt. A teacserje szĂĄmĂĄra fontos a sok csapadĂ©k, a magas pĂĄratartalom, Ă©s a komolyabb hideget sem viseli el. Ăgy â bĂĄrmennyire is szeretnĂ©nk â kevĂ©s sikerrel kecsegtetne a mĂ©rsĂ©kelt övi teatermesztĂ©s. Vannak azonban EurĂłpĂĄnak olyan terĂŒletei, ahol adottak a kĂvĂĄnt körĂŒlmĂ©nyek.

Az azori-szigeteki ChĂĄ Gorreana teaĂŒltetvĂ©ny Ășgy hirdeti magĂĄt, mint EurĂłpa legrĂ©gebbi Ă©s manapsĂĄg egyetlen teatermelĆje. Ez sĂĄntĂt egy kicsit, de nagy vonalakban igaz. TörökorszĂĄgban, OroszorszĂĄgban vagy Ă©pp GrĂșziĂĄban is termelnek teĂĄt, de nem az EurĂłpĂĄhoz tartozĂł rĂ©szeiken folyik a termesztĂ©s. Ăgy aztĂĄn a PortugĂĄliĂĄhoz tartozĂł, Budapest Ă©s New York között Ă©pp fĂ©lĂșton, az Atlanti-ĂłceĂĄn közepĂ©n lĂ©vĆ szigetcsoport unikĂĄlisnak szĂĄmĂt.
A szigeteken a 19. szĂĄzad mĂĄsodik felĂ©ben kezdtek teĂĄt termeszteni, Ă©pp akkor, amikor a brit hatĂĄs rĂ©vĂ©n vilĂĄgszerte egyre inkĂĄbb keresett termĂ©kkĂ© vĂĄlt a tea. Az egyre kevĂ©sbĂ© profitĂĄbilis narancstermesztĂ©st levĂĄltottĂĄk, Ă©s bĂĄr a kezdetekkor a mainĂĄl jĂłval több ĂŒltetvĂ©ny ĂŒzemelt, a teatermesztĂ©s a mai napig fennmaradt.
A ChĂĄ Gorreana ĂĄllĂtĂĄsa, amely szerint az egyetlenek lennĂ©nek, nem teljesen igaz, hiszen csak Sao Miguel szigetĂ©n is jĂł nĂ©hĂĄny helyen termelnek teĂĄt. Azzal viszont egyet kell Ă©rteni, hogy komolyan vehetĆ kereskedelmi mennyisĂ©gben csak Ćk ĂĄllĂtjĂĄk elĆ a teafĂŒvet. Az 1883 Ăłta mƱködĆ ĂŒzemet immĂĄr a Gorreana csalĂĄd ötödik generĂĄciĂłja tartja kĂ©zben. TöbbĂ©-kevĂ©sbĂ© ugyanazzal a technikĂĄval Ă©s technolĂłgiĂĄval ĂĄllĂtja elĆ a teĂĄt, amellyel immĂĄr 140 Ă©ve felmenĆik kezdtĂ©k.

Az ĂŒltetvĂ©nyen takaros sorokban növekednek a teacserjĂ©k, melyeket a betakarĂtĂĄs ĂĄprilistĂłl oktĂłberig tartĂł idĆszakĂĄban szinte folyamatosan szĂŒretelnek. Az itt termĆ cserjĂ©k semmifĂ©le növĂ©nyvĂ©dĆ szert vagy mĂĄs vegyszert nem kapnak. A tĂĄpanyagban gazdag vulkĂĄni talajon mƱtrĂĄgya vagy mĂĄs tĂĄpszer hasznĂĄlatĂĄra sincs szĂŒksĂ©g.
A tea elĆĂĄllĂtĂĄsa
A cserjĂ©krĆl egy speciĂĄlis gĂ©ppel szedik le a hajtĂĄsokat. Ezt nagyjĂĄbĂłl Ășgy kell elkĂ©pzelni, mint egy fƱnyĂrĂłt, melyet nĂ©gy munkĂĄs hĂșz vĂ©gig a cserje tetejĂ©n. A hajtĂĄsok egy nagy zsĂĄkba kerĂŒlnek. A következĆ munkafĂĄzis mĂĄr a gyĂĄrban törtĂ©nik. Itt a 19. szĂĄzadbĂłl szĂĄrmazĂł gĂ©pek segĂtsĂ©gĂ©vel osztĂĄlyozzĂĄk Ă©s szortĂrozzĂĄk a leveleket. Ez azĂ©rt fontos, mert betakarĂtĂĄskor a hajtĂĄsok többsĂ©gĂ©nek hĂĄrom levele van, amelyek eltĂ©rĆ kĂ©miai összetĂ©telĂŒknek köszönhetĆen mĂĄs-mĂĄs aromĂĄjĂșak.

A legĂ©rtĂ©kesebb a legfelsĆ, fiatal hajtĂĄs, ebbĆl kĂ©szĂŒl a legjobb aromĂĄjĂș, egyben legsötĂ©tebb tea. A mĂĄsodik levĂ©lbĆl erĆsebb, karakteres ĂzƱ teĂĄt lehet kĂ©szĂteni, mĂg a legöregebb Ă©s legnagyobb harmadik levĂ©l tannintartalma mĂĄr jĂłval alacsonyabb, Ăgy belĆle inkĂĄbb könnyƱ teĂĄk kĂ©szĂthetĆk.
Fekete vs. zöld tea:
Az egyes teatĂpusok közötti kĂŒlönbsĂ©g kizĂĄrĂłlag az feldolgozĂĄsi mĂłdszerbĆl adĂłdik. Ez azt jelenti, hogy ugyanazon teacserje hajtĂĄsaibĂłl kĂ©szĂthetĆ zöld, fekete vagy Ă©pp oolong tea is. A zöld teĂĄt a szĂŒret utĂĄn egybĆl hĆkezelĂ©snek vetik alĂĄ, Ăgy nem indul be a levelekben az oxidĂĄciĂł, amitĆl elveszĂtenĂ©k a szĂnĂŒket. A fekete teĂĄnak szĂĄnt levelek esetĂ©ben ez a lĂ©pĂ©s kimarad, Ăgy megbarnulnak.
A Gorreana ĂŒzemĂ©ben alapvetĆen kĂ©tfĂ©le teĂĄt kĂ©szĂtenek: feketĂ©t Ă©s zöldet. Ezeket tovĂĄbbi kategĂłriĂĄkra osztjĂĄk aszerint, hogy a hajtĂĄsok melyik levelĂ©bĆl kĂ©szĂŒltek, illetve lĂ©teznek ĂzesĂtett teĂĄik is. ĂrdekessĂ©g, hogy az ĂŒltetvĂ©nyen Ă©vi 40 tonna teĂĄt ĂĄllĂtanak elĆ, amit fĆleg EurĂłpĂĄban Ă©rtĂ©kesĂtenek. Az ĂŒzemben egyĂ©bkĂ©nt ingyenesen körbevezetik a lĂĄtogatĂłkat, Ă©s megmutatjĂĄk a teakĂ©szĂtĂ©s lĂ©pĂ©seit.

MiutĂĄn a leszĂŒretelt levelek az ĂŒzembe kerĂŒlnek, a zöld teĂĄnak szĂĄnt leveleket hĆkezelik, hogy ne veszĂtsĂ©k el a szĂnĂŒket, mĂg a fekete teĂĄhoz a leveleket elĆbb szĂĄrĂtjĂĄk, majd hatalmas gĂ©pekkel hengerelve összezĂșzzĂĄk, ezzel is gyorsĂtva az oxidĂĄciĂłs folyamatot.
A fekete Ă©s a zöld tea kĂ©szĂtĂ©se egy nagyon fontos lĂ©pĂ©sben, a fermentĂĄlĂĄsban tĂ©r el egymĂĄstĂłl. Ebben a mƱveletben nyeri el a fekete tea a jellegzetes ĂzĂ©t Ă©s aromĂĄjĂĄt. Ez csupĂĄn nĂ©hĂĄny perces, esetleg ĂłrĂĄs folyamat, amely nem mikroorganizmusok segĂtsĂ©gĂ©vel zajlik, mint a valĂłdi fermentĂĄlĂĄs. A leveleket meleg levegĆnek teszik ki, Ăgy jelentĆs kĂ©miai vĂĄltozĂĄsok indulnak meg bennĂŒk. VĂ©gĂŒl a teĂĄt szĂĄrĂtjĂĄk, ezzel elveszĂti nedvessĂ©gtartalmĂĄnak nagy rĂ©szĂ©t. A ChĂĄ Gorreana gyĂĄrĂĄban a legjobb minĆsĂ©gƱ tealevelek vĂ©gsĆ rostĂĄlĂĄsĂĄt a mai napig asszonyok vĂ©gzik. EzutĂĄn pedig mĂĄr csak a csomagolĂĄs van hĂĄtra.

A teafogyasztås élettani hatåsai
Ahogy ez a legtöbb felmagasztalt dologra igaz, a tea sem csodaszer. TartĂłs fogyasztĂĄsa azonban pozitĂv Ă©lettani hatĂĄsokkal jĂĄr. Több kutatĂĄs is beszĂĄmolt arrĂłl, hogy a teaivĂĄs, fĆkĂ©pp a zöld tea fogyasztĂĄsa csökkentheti a daganatos, valamint a szĂv- Ă©s Ă©rrendszeri betegsĂ©gek kialakulĂĄsĂĄnak kockĂĄzatĂĄt. Magas antioxidĂĄns-tartalma mĂ©regtelenĂtĆ hatĂĄsĂș, egyes vizsgĂĄlatok pedig stresszoldĂł hatĂĄsrĂłl is beszĂĄmolnak. A zöld teĂĄban talĂĄlhatĂł flavonoidok a koleszterinszint fĂ©ken tartĂĄsĂĄban is segĂthetnek, miközben a vĂ©rnyomĂĄsra is jĂłtĂ©kony hatĂĄssal vannak, ugyanakkor bizonyĂtott gyulladĂĄscsökkentĆ hatĂĄsuk is. Az eddigieken kĂvĂŒl pedig meg kell emlĂteni a mindenki ĂĄltal ismert frissĂtĆ, Ă©lĂ©nkĂtĆ hatĂĄst, ami a tea koffeintartalmĂĄnak köszönhetĆ.

KevĂ©sbĂ© közismert, de a tea a fogyĂĄsban is segĂthet, a benne talĂĄlhatĂł aminosavak gyorsĂtjĂĄk a zsĂrĂ©getĂ©st. Az sem elhanyagolhatĂł szempont, hogy amĂg teĂĄval hidratĂĄlunk, nem cukros ĂŒdĂtĆket fogyasztunk. Persze ez az Ă©rv csak akkor ĂĄllja meg a helyĂ©t, ha nem cukrozzuk az italt. Ha Ăgy teszĂŒnk, ezzel a fogainknak is jĂłt teszĂŒnk. A teĂĄnak van nĂ©mi antibakteriĂĄlis hatĂĄsa is, Ăgy a szĂĄnkban lĂ©vĆ, a fogak romlĂĄsĂĄt elĆidĂ©zĆ baktĂ©riumok szĂĄma lecsökken az ital fogyasztĂĄsa utĂĄn. EzenkĂvĂŒl csökken az aktivitĂĄsa a nyĂĄlban lĂ©vĆ amilĂĄz enzimnek is, mely a szĂĄnkban a szĂ©nhidrĂĄtokat egyszerƱ, de fogkĂĄrosĂtĂł cukrokkĂĄ bontja.
Mennyi teĂĄt fogyasztunk?
OrszĂĄgonkĂ©nt nagyon vĂĄltozĂł, hogy az emberek mennyi teĂĄt fogyasztanak. MĂg itthon ĂĄtlagosan Ă©vi 278 grammot fogyasztunk fejenkĂ©nt, addig a vilĂĄg Ă©lvonalĂĄba tartozĂł britek (1 500 gramm/Ă©v) Ă©letĂŒk sorĂĄn egy közĂ©pkategĂłriĂĄs autĂł ĂĄrĂĄt is elteĂĄzzĂĄk. A törökök vĂ©lhetĆen valamivel olcsĂłbb teĂĄt isznak, mint a britek, mert az Ă©vi fejenkĂ©nti 3 160 grammos teafogyasztĂĄsuk â amivel magasan Ćk vezetnek â igen drĂĄga mulatsĂĄg lenne. A top10-be egyĂ©bkĂ©nt 1 000 gramm alatt nem lehet bekerĂŒlni, Ășgyhogy nekĂŒnk, magyaroknak van mĂ©g hovĂĄ fejlĆdnĂŒnk.