„Helyükre kerültek” a gyalogos turistajelzések
„Helyükre kerültek” a gyalogos turistajelzések

A turistajelzések különleges helyet foglalnak el a magyar természetjárás történelmében, 1929 óta létezik az a logikus jelzésrendszer, amit a mai napig is láthatunk az erdei útvonalak mentén álló fákon.

Az Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) és jogelődjei a kezdetektől részt vettek a turistautak felfestésben, karbantartásában és új utak kijelölésében is. Az MTSz hisz abban, hogy a több mint 90 éve működő és fejlődő, generációkat kiszolgáló egységes jelzésrendszerrel jelölt turistaút hálózatunk fontos nemzeti kincsünk, egyedi örökségünk. Megóvása és fenntartása minden természetkedvelő honfitársunk közös felelőssége.

A turistajelzések jelentősége abban is rejlik, hogy jól látható módon jelölik a turistautat, ezzel biztonságos haladást és erdőjárást tesznek lehetővé minden gyalogos természetjáró számára.

E cél érdekében a Szövetség a Magyar Szabványügyi Testülettel együttműködve készítette el a megújult szabványt, amely 2021. november 1-én lépett hatályba.

Kizárólag a szabványban szereplő jelzéseket tekintjük turistajelzéseknek Magyarországon, minden más jel, ami a fákon olvasható tematikus vagy sportcélú útjelzés. A szabvány egy műszaki dokumentum, ám annak tartalma és üzenete minden természetjáró számára fontos.

Ezért az MTSz a közeljövőben a nagyközönség számára is érthető módon, több felületén is bemutatja majd a hazai turistajelzések rendszerét és jelentését.

(Forrás: MTSZ közlemény Kép: Magyarországon használatos turistaútjelzések (mtsz.org)

search icon