Kertészrobotot tervezett egy japán egyetem
Kertészrobotot tervezett egy japán egyetem

A japán Waseda Egyetem mérnökei egy olyan robotot fejlesztettek ki, amely segít a napelemek alatt termesztett különféle növények gondozásában. A robotot úgy tervezték, hogy akár sűrűn beültetett területeken is képes legyen vetni, metszeni és betakarítani is anélkül, hogy kárt tenne a haszonnövényekben.

A több különböző növénytípus termesztése több időt és nagyobb precizitást igényel, ezért a tokiói Waseda Egyetem docense, Takuya Otani által vezetett tudóscsoport kifejlesztett egy olyan robotot, amely kifejezetten az ilyen farmrendszerekben való munkavégzésre készült. Ez a berendezés, ellentétben más mezőgazdasági robotokkal, többféle feladatot is el tud végezni, a kialakítása lehetővé teszi azt is, hogy a robot precízen manőverezzen szűk helyen.

Ez a berendezés olyan nehezen megközelíthető helyeken is tud dolgozni, mint a napelemtáblák alatt létesített farmok, ami új perspektívákat nyithat a mezőgazdaságban

– írja cikkében az ecowatch.com.

A SynRobo nevű eszköz fejlesztésénél szempont volt, hogy együtt tudjon működni a Synecoculture farmrendszerrel, amely az emberi munkát és a mesterséges intelligenciát ötvözi, hogy változatos növényeket termesszen a biológiai sokféleség növelése és a földterületre gyakorolt negatív hatások minimalizálása érdekében.

A sok különböző növény termesztése azonban megköveteli azt, hogy a robot csak ahhoz nyúljon hozzá, amelyikhez feltétlenül szükséges. A fejlesztést végző csapat innovatív módszereket dolgozott ki a hatékonyabb vetés érdekében, ez tette lehetővé azt is, hogy a robot jól működik az olyan kihasználatlan területeken, mint például a napelemtáblák alatt létesített gazdaságok.

A kutatócsoport véleménye szerint néhány kisebb módosítással a SynRobo a hagyományos mezőgazdaságokban is jól használható lehet. Így a robot hozzájárulhat az egységnyi területre jutó terméshozam javításához és a gazdálkodás hatékonyságának növeléséhez.

(Forrás: ecowatch.com)

search icon