Egyre többször hallani, hogy veszélyben a kakaó vagy épp a kávé, mert egyre kisebb termőterületekre szorulnak vissza a klímaváltozás vagy épp az annak nyomán megjelenő kártevők miatt. De mi a helyzet itthon? Hazánkban is léteznek olyan ikonikus gyümölcsök és persze zöldségek, melyektől fájó lenne a búcsú. Vajon vannak-e olyan fajok, melyekkel korábban itthon nem találkozhattunk, de a jövőben helyük lehet a mezőgazdaságban vagy épp a kiskertekben? Ezekről a kérdésekről beszélgetünk dr. Gyuricza Csabával, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektorával.
Az adásból kiderül, hogy
milyen hatással van a klímaváltozás a hazai mezőgazdaságra,
milyen viszonyokkal kell szembenézniük a hazai gazdáknak, és ezekre hogyan tudnak felkészülni,
miért fontos, hogy tanulmányozzuk olyan régiók mezőgazdaságát, mint például Észak-Afrika,
mely termények tűnhetnek el, és melyek jelenhetnek meg hamarosan a hazai termelőknél,
van-e realitása a magyar banánnak vagy épp a mangónak,
hol kell a leggyorsabban változásokat végrehajtani, hogy a magyar mezőgazdaság átvészelje a rá váró kihívásokat,
miért fontos a nemesítés, és hogy legalább részben hazai kézben maradjon az ágazat,
melyek azok a tényezők, melyek reménykedésre adhatnak okot.
Kiemelt kép: Canva
Novák Zsombor
A szerző humánökológus, a Greendex újságírója és a podcastok házigazdája. Hobbija a kertészkedés és a főzés, foglalkoztatja a városi fenntarthatóság, a permakultúra és szinte minden olyan terület, mely kapcsolódik a fenntarthatósághoz és a környezetvédelemhez.