Merre tart a hazai zöldség- és gyümölcstermesztés a klímaváltozás korában? – Podcast
Merre tart a hazai zöldség- és gyümölcstermesztés a klímaváltozás korában? – Podcast

Egyre többször hallani, hogy veszélyben a kakaó vagy épp a kávé, mert egyre kisebb termőterületekre szorulnak vissza a klímaváltozás vagy épp az annak nyomán megjelenő kártevők miatt. De mi a helyzet itthon? Hazánkban is léteznek olyan ikonikus gyümölcsök és persze zöldségek, melyektől fájó lenne a búcsú. Vajon vannak-e olyan fajok, melyekkel korábban itthon nem találkozhattunk, de a jövőben helyük lehet a mezőgazdaságban vagy épp a kiskertekben? Ezekről a kérdésekről beszélgetünk dr. Gyuricza Csabával, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektorával.

Az adásból kiderül, hogy

  • milyen hatással van a klímaváltozás a hazai mezőgazdaságra,
  • milyen viszonyokkal kell szembenézniük a hazai gazdáknak, és ezekre hogyan tudnak felkészülni,
  • miért fontos, hogy tanulmányozzuk olyan régiók mezőgazdaságát, mint például Észak-Afrika,
  • mely termények tűnhetnek el, és melyek jelenhetnek meg hamarosan a hazai termelőknél,
  • van-e realitása a magyar banánnak vagy épp a mangónak,
  • hol kell a leggyorsabban változásokat végrehajtani, hogy a magyar mezőgazdaság átvészelje a rá váró kihívásokat,
  • miért fontos a nemesítés, és hogy legalább részben hazai kézben maradjon az ágazat,
  • melyek azok a tényezők, melyek reménykedésre adhatnak okot.

Kiemelt kép: Canva

search icon