Mi az a metanolgazdaság?
Mi az a metanolgazdaság?

A metanol a gazdaság sok területén előnyösen alkalmazható, tiszta égésű, környezetbarát, energiatárolásra is alkalmas energiahordozó, értékes alapanyaga az üzemanyaggyártásnak és a vegyiparnak. A CO2 újrahasznosításon alapuló metanol értékláncot összefoglalóan tiszta szén technológiának nevezzük, de metanol szakaszos bepárlással és gőz reformáláson keresztül is előállítható. Metanolként az etanolhoz hasonlóan keverhető a benzinhez, a flexy fuel és a hibrid motorokba közvetlenül tankolható.

A metanol klímavédelmi jelentőségét az adja, hogy a fosszilis – elsősorban szén- és lignittüzelésű – erőművek füstjének leválasztott CO2-jából és az erőmű áramával végzett víz-elektrolízissel előállított hidrogénből is előállítható és hosszú élettartamú, anyagában újrahasznosítható műanyaggyártásra felhasználva megvalósítható egy ipari CO2 nyelés, azaz ipari CO2 újrahasznosítás. Ezen a lehetőségen alapulnak az úgynevezett szénmegkötési, és -tárolási technológiák, és így válik a CO2 költségnövelő tényezőből magas hozzáadott értékű termékké.

Oláh György professzor úr nem véletlenül kapott kémiai Nobel díjat 1994-ben a fenti ismeretek rendszerbe foglalásáért. Oláh György nevét ma kevesebben ismerik, mint Wigner Jenőét vagy Szent-Györgyi Albertét, pedig lenne mit tanulnunk munkásságából

– írja cikkében Dr. Toldi Ottó, a Klímapolitikai Intézet kutatási vezetője.

A professzor által kidolgozott metanolgazdaság az energiaszektor, a közlekedés és vegyipar kizöldítésének valós alternatívája. Az európai energiaválság, az orosz–ukrán háború és az EU szankciós politikája rávilágított arra, hogy a kiegyensúlyozott technológiai portfólióval rendelkező tagállamok energiaszektora és energiaárai válságállóbbak. Ezt a felismerést kell cselekvésbe fordítanunk a hazai energiaforrások fokozottabb hasznosításával, mint azt az energia veszélyhelyzeti intézkedések meghozatalával a kormány is megerősítette.

Ugyanakkor az import csökkentéséhez érdemes lenne figyelembe venni, hogy a Mátrai Erőmű lignittüzelésű blokkjaiban ipari mennyiségű metanolt lehetne előállítani. Az előállított metanolban egyrészt elraktározhatjuk a fölösleges áramot, majd igény esetén ez a betárolt metanol gázmotorokban újból villamosenergiává alakítható, növelve ezzel magának a Mátrai Erőműnek a rugalmasságát, a lehetőséget arra, hogy együtt tudjon működni a változó termelésű nap- és szélerőművekkel.

Ne felejtsük, hogy egy CO2-kibocsátásmentes, klímabarát módon üzemelő Mátrai Erőmű a hazai villamosenergia termelés 15 százalékát is adhatja hosszútávon is, hazai lignitre alapozva, 1,25 milliárd m3 import földgázt kiváltva. A jelenlegi kitermelési szinten ugyanis a hazai lignitvagyon 200-300 évre elegendő.

(Forrás: vg.hu)

search icon