Mi az a pirolízis, és mire is jó?
Mi az a pirolízis, és mire is jó?

A pirolízisnek nevezett eljárás hívei azt állítják, hogy ez az eljárás távol tartja a hulladéklerakóktól a műanyagokat, és ezzel csökkenhet a környezetszennyezés. A kritikusok szerint azonban a hulladék kőolaj-alapanyaggá történő átalakításával csak a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőséget erősíti.

Bob Powell több mint egy évtizedet töltött az energiaiparban, amikor a műanyaghulladék problémája felé fordult, 2014-ben pedig megtalálta azt, amit keresett. Felfedezett egy olyan technológiai megoldást, amely vegyi anyagok és hő segítségével a műanyagot olajjá alakítja, amiből később ismét műanyagot lehet előállítani.

Az ellenzők azonban azzal érvelnek, hogy a pirolízist alkalmazók nem teljesen őszinték a gyártási eredményeikkel kapcsolatban, és nem eléggé átlátható, hogy mennyi műanyagot hasznosítanak újra, vagy hogy a végterméküket mire fogják felhasználni.

 – mondja Veena Singla, a Natural Resources Defense Council vezető tudósa.

Az azóta eltelt években Powell megalapított egy, a műanyagok megújításával foglalkozó vállalatot, amelynek első üzeme már 2000 tonna műanyaghulladékot dolgozott fel. A használat után az üzembe szállított műanyagokat a fejlett műanyag-újrahasznosítás pirolízis technikájával oxigénhiányos környezetben erős hőhatásnak vetik alá, amíg molekuláik szét nem rázódnak, és a műanyag kőolaj alapanyagához hasonló olajtípust nyernek. Powell szerint ideális esetben ez az olaj alkalmas arra, hogy új műanyagot állítsanak elő belőle, elősegítve ezzel a gyártási ellátási lánc valódi körforgását.

A Research and Markets iparági elemző cég jelentése szerint a fejlett újrahasznosítási technológiák piaca globálisan 2031-re meghaladja a 9 milliárd dollárt, szemben a 2022-es 270 millió dollárral. Ez azt jelenti, hogy mostantól minden egyes évben 32 százalékos növekedést fog produkálni az ágazat. Mindez jó hír, ám figyelembe kell venni azt is, hogy ez a technológia igen erőforrásigényes. Rengeteg elektromos áramra, és vízre van szükség a folyamat lebonyolításához, amely már most is igen nagy karbonlábnyomot hagy maga után.

A pirolízis hívei szerint megakadályozza, hogy a műanyag a hulladéklerakókba, az égetőművekbe, vagy a természetbe kerüljön, és megakadályozza, hogy mérgező összetevői a talajba szivárogjanak. Az Amerikai Kémiai Tanács szerint a fejlett újrahasznosítás 43 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását a szűz nyersanyagokból készült műanyag fóliák energetikai hulladékégetéséhez képest.

(Forrás: e360.yale.edu)

search icon