A füge valódi csodagyümölcs, ami itthon is megterem. A spártaiak a növény tápláló gyümölcseit teljesítményfokozásra használták, napjainkban terápiás célból emésztésserkentésre és köhögéscsillapításra alkalmazzák.
Ez a gyümölcs magas B-vitamin-tartalmának köszönhetően jótékony hatással van az emésztésre, de talán még ennél is figyelemre méltóbb magas rosttartalma. Apró magvai segítik a táplálék gyorsabb előrejutását az emésztőrendszerben, valamint a belek falára tapadt salakanyagok kiürülését.
A méreganyagok távozását követően az emésztőrendszer nagyobb hatékonysággal képes dolgozni, a vitaminok és ásványi anyagok felszívódása könnyebbé válik.
A friss füge tápanyagokban gazdag, miközben viszonylag alacsony kalóriatartalmú, így remek kiegészítője az egészséges táplálkozásnak.
A fügét régóta használják házi vagy alternatív gyógymódként olyan emésztési problémák esetén, mint a székrekedés. Rostokat tartalmaz, amelyek elősegíthetik az emésztés egészségét azáltal, hogy lágyítják a székletet, csökkentik a székrekedést, valamint prebiotikumként vagy táplálékforrásként szolgálnak a bélrendszerben élő egészséges baktériumok számára.
Ezen kívül tudományos adatok vannak a gyümölcs jótékony hatására az érrendszer és a szív egészségére. Az inzulinszintet is képes normalizálni, mivel fogyasztása csökkentheti az inzulinszükségletet.
A füge jótékony hatással lehet a bőrre, különösen az allergiás dermatitiszben szenvedőknél – és azoknál, akiknél az allergia következtében száraz és viszkető bőr alakult ki.
A fügének tehát számos lehetséges egészségügyi előnye van. Ám fogyasztásának van néhány lehetséges árnyoldala is. Például,a füge hasmenést vagy más emésztési problémákat okozhat. A füge meglehetősen gazdag K-vitaminban is, ami megzavarhatja a vérhígító gyógyszerek hatását.
(Forrás: divany.hu Kép: pexels.com)