A konyhában, az ételek világában is egyre inkább előtérbe kerül a fenntarthatóság, és a séfeknek nagyon fontos szerepük van abban, hogy a szemléletváltást elősegítsék.
Tegnap volt a séfek világnapja, amelynek alkalmából a Felelős Gasztrohős Alapítvány magyar séfek közreműködésével összeállított,
fenntartható ételeket csokorba gyűjtő receptkönyvvel hívják fel a figyelmet, a zöld élelmezési rendszerek fontosságára.
Étkezésünknek komoly hatása van nemcsak a saját, de Földünk egészségére is. A mezőgazdaság komoly környezeti terhelés mellett állítja elő számunkra az élelmiszert; felhasználja a bolygón található édesvíz készlet 70%-át, és az üvegházhatású gáz kibocsátás negyedéért is az élelmiszertermelés felel.
Szabó Eszter, Felelős Gasztrohős Alapítvány
A receptek zöme helyi, szezonális alapanyagokra, illetve a hús- tejtermékek visszafogott használatára épít, és az élelmiszerpazarlás megelőzésére buzdít.
A receptgyűjtemény, a tavaly megjelent Séfek Kiáltványának szellemében készült. A Kiáltvány elkészítésében több mint 130 séf közreműködött, és az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok vonatkozó pontjait helyezték a középpontba. A séfektől séfeknek szóló 8 pontos akcióterv a fenntarthatóbb élelmezési rendszer kialakítását szeretné elősegíteni.
A receptkönyv itt elérhető.
Forrás: HVG.hu