Steiner Attila: Magyarország már a zöld utat tapossa
Steiner Attila: Magyarország már a zöld utat tapossa

Steiner Attila államtitkár véleménycikkét hozta le ma az EUobserver. A körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár publikációjának aktualitását az európai uniós vezetők keretrendszerről szóló közelgő megbeszélése adja.

Az államtitkár cikke szerint a magyar kormány a közelgő klímavédelmi viták során saját példamutatásával, a régió többi országával szoros együttműködésében kívánja képviselni a hazai érdekeket. Steiner Attila azt is jelezte, hogy a magyar kormány eltökélt amellett, hogy minden tagállam tegyen arányos erőfeszítéseket a 2050-re kitűzött ambiciózus célok érdekében, ezzel is jó példával élen járva a többi kontinens országai számára is.

Magyarország az Európai Unióban elsőként foglalta törvénybe az Európai Unió 2019-ben elfogadott célkitűzéseit, emlékeztetett Steiner Attila. Ez az ami a koronavírus járvány árnyékában még inkább mutatja az ország eltökéltségét.

Ezt bizonyítja az is, hogy a Párizsi Megállapodást is az elsők között ratifikáltuk, a bázisévhez képest pedig már 32 százalékkal csökkentettük az üvegházhatású gázok kibocsátását. Az EU zöldítési irányaival párhuzamosan jó úton halad a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv, valamint a Nemzeti Energia- és Klímaterv ambiciózus céljai is. Utóbbi keretében megvalósul a Mátrai Erőmű korszerűsítése, illetve paksi atomerőmű kapacitásfenntartása.

Ahogy a mondás tartja, „ha nem tudod legyőzni őket, csatlakozz hozzájuk – és miután megtetted, próbálj meg az élükre állni”. Mi, magyarok most pontosan ezt tesszük.

üzente az államtitkár.

A körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár egyértelműen ki is jelölte Magyarország legfontosabb tárgyalásai alapjait:

  • Több más közép-kelet-európai országgal együtt nem támogatjuk az egységes uniós karbonár bevezetését minden ágazatban, mert ez jelentősen megnövelheti a közép-kelet-európai háztartások általános költségeit.
  • Egyéb technológiák mellett a földgáz lényeges elem a biztonságos energiaellátás szavatolásában, és kulcsfontosságú, mint átmeneti megoldás.
  • Ha megemeltük a 2030-as klímacél értékét, indokolt lenne a Modernizációs Alap növelése is, mivel a közép-kelet-európai régiónak az éghajlat-semlegesség elérése érdekében a GDP-hez képest magasabb költségekkel kell szembenéznie.

Üzenetében az államtitkár többször is hangsúlyozza: az Európai Unió tagállamai elkötelezettek a régió sajátosságait is figyelembe vevő valódi intézkedések mellett. Eredményeikkel jó példát mutatnak a világszintű versenyben, így a vállalásokra vonatkozó “licitháborút” kerülve kívánnak párbeszédet folytatni.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(EUobserver)

search icon