A tehenek tartása közismerten nagy ökológiai lábnyomot eredményez. Ezért lehet áttörés a szintetikus tej, melynek állaga és összetétele megegyezik az állati tejével, de előállításához állatok helyett csupán egy speciális eljárás alkalmazására van szükség.
Az úgynevezett precíziós fermentálással előállított tej alapanyaga lehet sajtoknak, joghurtoknak és más tejtermékeknek, illetve tejként is fogyasztható, éppen csak tehenekre vagy tejet adó állatokra nincs szükség a termeléséhez, így az előállítása kisebb ökológiai lábnyommal bír, mint az ipari állattartás.
További előny, hogy az ilyen módon készített szintetikus tej előállítása nem jár metánkibocsátással, és nem merülnek fel állatjóléti kérdések. A világ fogyasztóinak már most is egyre nagyobb része dönt úgy, hogy előnyben részesíti a nem állati eredetű termékeket, így sokak számára lehet alternatíva a szintetikus tej.
(Forrás: qubit.hu Kép: pexels.com)