Üzemanyaggá alakítható a nádcukor
Üzemanyaggá alakítható a nádcukor

A Queenslandi Egyetem kutatói megtalálták a módját annak, hogyan lehet a cukornádat hatékonyabban átalakítani a repülőgép-üzemanyag és más termékek egyik alapanyagává. A müncheni Műszaki Egyetemmel (TUM) együttműködő UQ-csoport egy bizonyos enzimre összpontosítva felgyorsította a cukor izobutanol nevű vegyi anyaggá történő feldolgozásának leglassabb lépését.

Gary Schenk professzor, az UQ Kémiai és Molekuláris Biotudományok Iskolájának munkatársa elmondta, hogy a megújuló erőforrásból származó izobutanolból üzemanyagokat, műanyagokat, gumit és élelmiszer-adalékanyagokat lehetne előállítani.

Az ezzel a bizonyos enzimmel kapcsolatos kutatásaink azt jelentik, hogy felgyorsíthatjuk a cukornádból származó izobutanol termelési sebességét és hozamát, ami végső soron lehetővé teszi, hogy fenntarthatóan és hatékonyan állítsanak elő különböző termékeket

– mondta Gary Schenk professzor.

Általában a biogyártási folyamat során olyan sejteket, mint például az élesztők, használnak termelési platformként, de ebben a kutatásban csak kis mennyiségben használtak egy cukorsav-specifikus dehidratáz enzimet. Azzal, hogy a cukrot átalakító enzimek sejtkörnyezeten kívül működtek, megkerülhető a hagyományosabb sejtalapú biogyártási módszerek számos buktatóját.

Ez az izobutanol sokkal nagyobb hozamát eredményezte, kevesebb nem kívánt melléktermékkel. Az izobutanol sejtalapú előállítása cukorból körülbelül 25 grammot eredményez literenként a folyékony sejtkultúrából, de a UQ tanulmányában a sejtmentes módszerrel ennek legalább tízszeresét állították elő.

A sejtmentes módszer nagyobb kontrollt biztosít a biogyártóknak, és sokkal nagyobb hozamot eredményez, ami nagyobb megtérülést jelent. A repülőgép-üzemanyag sejtmentes eljárással történő előállításának egyik korlátja az volt, hogy nem állt rendelkezésre elegendő enzim, de az enzimtechnológia és az enzimgyártás fejlődése azt jelenti, hogy ma már nagyüzemi termelés is elérhető.

(Forrás: uq.edu.au)

search icon