Veszélyes lehet a jövő üzemanyaga?
Veszélyes lehet a jövő üzemanyaga?

A kizárólag megújuló energiával előállított zöld hidrogén a környezetszennyező fosszilis üzemanyagok ígéretes alternatívájaként tűnik fel. A jövő e sokat emlegetett üzemanyagának azonban lehet egy buktatója.

Egyes tudósok szerint a szivárgásokra és az általuk okozott lehetséges károkra vonatkozó adatok hiánya vakfoltja a születőben lévő iparágnak. Legalább négy, idén közzétett tanulmány szerint a hidrogén elveszíti környezetvédelmi előnyeit, ha a légkörbe szivárog. Ez azért van így, mert a légkörbe kerülve csökkentheti a már ott lévő üvegházhatású gázokat semlegesítő molekulák koncentrációját.

Ha akár csak 10 százalék is kiszivárog az előállítása, szállítása, tárolása vagy felhasználása során, a zöld hidrogén használatának előnyei a fosszilis üzemanyagokkal szemben teljesen semmivé válnak

– mondta két tudós a Reutersnek.

Szerintük a hidrogénszivárgások nyomon követésére szolgáló technológia hiánya miatt adathiány van, és több kutatásra van szükség a hidrogén globális felmelegedésre gyakorolt hatásának kiszámításához.

A Columbia Egyetem, a Környezetvédelmi Alap, a Cambridge-i és a Readingi Egyetem, valamint a Frazer-Nash tanácsadó cég tanulmányokat tett közzé a szivárgás kockázatáról, amely aláássa a zöld hidrogén éghajlati előnyeit.Európában az ukrajnai orosz invázió miatt kialakult energiahiány arra kényszeríti a kormányokat, hogy alternatív energiaforrásokat keressenek, és a így megugró gázárak miatt a zöld hidrogén sokkal megfizethetőbbnek tűnik.

Az Európai Unió szeptemberben 5,2 milliárd eurós támogatást hagyott jóvá a zöld hidrogénprojektek számára. Az Egyesült Államok eközben több milliárd dollárnyi adókedvezményt foglalt bele az inflációcsökkentő törvényébe.

A fosszilis tüzelőanyag-ipar reméli, hogy a hidrogén végül a meglévő infrastruktúrán, például a gázvezetékeken és a cseppfolyósított földgáz import- és exportterminálokon keresztül közlekedhet. Az európai infrastruktúrán keresztül áramló földgáz – amely többnyire metán – mintegy 1 százaléka szivárog.

Elemzők és a szivárgásokról készült műholdas felvételek szerint azonban egyes országokban, köztük Oroszországban magasabb az arány. A tudósok és elemzők szerint mivel a hidrogénmolekulák sokkal kisebbek és könnyebbek, mint a metánban lévő molekulák, nehezebb őket visszatartani a szivárgástól, ez pedig veszélyt jelenthet a bolygónk számára.

(Forrás: euronews.com/green)

search icon