Tombol a nyár, az agyunkra megy a hőség, ilyenkor pedig sem étvágyunk, sem kedvünk nincs a nehéz, meleg fogásokhoz, és a hosszú ideig tartó főzőcskézéshez. Mutatunk hát néhány gyorsan elkészíthető, igazán finom gyümölcslevest, melyek a legforróbb napokon is enyhülést hoznak majd!
Abból főzzünk, ami van!
A fenntarthatóság és az élelmiszer-pazarlás szempontjából természetesen az a legjobb, ha a kertben termő gyümölcsöket használjuk fel erre a célra. Sőt, a lehullott, a szépséghibás, a kissé túlérett darabokat kifejezetten jó megfőzni ahelyett, hogy a komposzton – vagy rosszabb esetben a kukában – landolnának.
Erre tökéletes a „mindent bele” hagyományos gyümölcsleves, melynek elkészítését valószínűleg senkinek sem kell megmutatni, ezért most inkább néhány különleges, nem minden kertben megtalálható – ám mégis szezonális hozzávalókból készíthető – receptet hozunk.
1. Görögdinnyeleves mentával
Nincs is hűsítőbb egy forró nyári napon, mint egy jó hideg görögdinnye. De miért is ne fogyasztanánk akár leves formájában ezt a finom gyümölcsöt?
Hozzávalók személyenként:
- 40 dkg görögdinnye,
- 1 evőkanál citromlé,
- 1 evőkanál lime-lé,
- 1 evőkanál méz (vagy bármilyen édesítő),
- friss menta,
- ízlés szerint gyömbér (lehet friss is).
Elkészítése:
A dinnyét kimagozzuk, felkockázzuk, majd egész egyszerűen összeturmixoljuk a többi hozzávalóval. Ezután a tálat lefedve a hűtőbe tesszük, majd 5–6 óra múlva már tálalhatjuk is. Díszítésként néhány friss mentalevelet tehetünk a tányérokba.
Recept forrása: sobors.hu
2. Tejszínes sárgadinnye-krémleves
A görögdinnye után a nyár másik slágergyümölcse a mézédes sárgadinnye. Kár lenne kihagyni a belőle készült hideg levest!
Hozzávalók (4 főre):
- 2 db kisebb sárgadinnye,
- 1 liter tej,
- 1 dl tejszín,
- citromlé,
- cukor (vagy édesítő) ízlés szerint,
- vaníliás cukor (vagy édesítő) ízlés szerint,
- fahéj ízlés szerint,
- 2 evőkanál durvára vágott mandula.
Elkészítése:
A dinnyéket kettévágjuk, a magokat kikaparjuk, a gyümölcs belét kikanalazzuk. Ha a héjában szeretnénk tálalni a levest, akkor figyeljünk oda, hogy ne sérüljön, illetve ez esetben hűtsük be előtte a dinnyét!
Ha sikerül, próbáljuk meg gömb alakú darabkákban kiszedni a gyümölcshúst, majd ezekből tegyünk félre személyenként 4–5 darabkát!
A gyümölcshúst összeturmixoljuk a tejjel, a citromlével, a cukrokkal és a fahéjjal! Ezután hozzátesszük a tejszínt és az egész gyümölcsdarabkákat! Ha lehűtött dinnyével dolgoztunk, belekanalazzuk a levest az üres héjakba, és megszórjuk a manduladarabkákkal! Ha nem volt lehűtve előzőleg a gyümölcs, akkor betesszük a kész levest a hűtőszekrénybe, és pár óra múlva tányérban, szintén mandulával megszórva tálalható.
Recept forrása: mindmegette.hu
3. Krémleves almából és szederből
Az édeskés nyári alma és a zamatos szeder mennyei harmóniája, persze szigorúan hidegen tálalva.
Hozzávalók (4 főre):
- 4 darab nagyobb alma,
- 25 dkg fekete szeder,
- 1 evőkanál vaníliás pudingpor,
- 2 dl tejszín,
- 2–3 evőkanál cukor (vagy ennek megfelelő édesítő),
- 1 evőkanál vaníliás cukor (vagy édesítő),
- 1 csipet só,
- fahéj, szegfűszeg ízlés szerint.
Elkészítése:
Az almát meghámozzuk, eltávolítjuk a magházat, majd puhára főzzük annyi vízben, amennyi éppen ellepi. Ízestíjük a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a szedret, és az egészet összeturmixoljuk. A tejszínben elkeverjük a pudingport, majd hozzáadjuk az almás-szedres léhez, és sűrűre főzzük. Ha szükséges, tejjel hígíthatjuk. Néhány órára a hűtőbe tesszük, majd tálaljuk. Friss szederrel vagy tejszínhabbal díszíthetjük.
Recept forrása: aranytepsi.blogspot.hu
Tipp: aki nem fogyaszt állati eredetű termékeket, az bátran helyettesítheti a receptekben található tejszínt és tejet növényi alternatívákkal.
+ 1. Bazsalikomos citromleves
Bár a citrom nem tartozik a szezonális hazai gyümölcsök közé, olyannyira gyakori alapanyag a konyhában, hogy talán annyira nem lóg ki a sorból ez a recept sem. Cserébe hihetetlen gyorsan elkészíthető és igazán frissítő!
Hozzávalók (személyenként):
- 2 db citrom (kezeletlen héjú),
- 2 dkg cukor (illetve ennek megfelelő tetszőleges édesítő),
- 2 dl víz,
- 2 gramm friss bazsalikomlevél,
- 40 gramm főzőtejszín,
- fahéj.
Elkészítése:
A citromokat kifacsarjuk, a héjukat (ízlés szerinti mennyiségben) hozzáreszeljük. Aki szereti, a citromok húsát is kikaparhatja. Ezután feltesszük főni a vízzel és a cukorral, majd hozzáöntjük a tejszínt. Ha felforrt, beletesszük az apróra vágott bazsalikomlevelet és a fahéjat. Jól lehűtve tálaljuk. Friss bazsalikomlevelekkel, citromkarikákkal díszíthetjük.
Recept forrása: nosalty.hu