A nyár egyik elixírje, a szeder
A nyár egyik elixírje, a szeder

A fekete bogyójú szeder mérsékelt éghajlaton erdőben, vadon és kertekben is megterem. Kellemesen fanyar ízét augusztustól élvezhetjük. Íme néhány érdekesség, melyek a gyümölcsöt valóban az egyik legegészségesebb nyári csemegék közé emelik.

Utazás szedertörténelembe

A szeder a rózsafélék családjába tartozik. Szinte az egész világon elterjedt, és csak Európában több mint 2000 fajtája megtalálható. Valójában több, egymással kereszteződésre képes fajról van szó, ezért növénytani szempontból igen változatos összetételű állománynak tekinthető.

A szedernövények egyetlen faja és része sem mérgező, gyümölcsük íze pedig nagyon kellemes, kiváló antioxidáns-forrás. A természetes erdők mennyiségének csökkenése, a gyakori tarvágások elősegítik a szederfajok elszaporodását, a különböző génállományok keveredését.

Természetes lelőhelyeit az emberiség régóta ismeri. A napos helyektől egészen a félárnyékosokig megtalálható, például a napfényes erdőkben vagy a mészben- és nitrogénben gazdag talajon.

Termesztése és piaci értékesítése csak a XIX. században kezdődött el. Ekkor indult meg a tüskementes, valamint a termesztést megkönnyítő, egyenes szárú változatok kifejlesztése is.

A szeder népies magyar elnevezései a következők: szederje, szedernye és fekete málna.

szeder
A szedernövények egyetlen faja és része sem mérgező, gyümölcsük kiváló antioxidánsforrás.

A kis bogyós gyümölcs jótékonya hatásai

A szeder kimagasló A-, C– és E-vitamin-tartalmánál fogva erősíti a szervezet védekezőképességét. A vírusok és a baktériumok elleni küzdelemben értékes ásványi sói és gyümölcssavai is szerepet játszanak. Rostjai elősegítik az emésztést.

Mélykék színe magas antocián-tartalmáról árulkodik: az ismert antioxidáns vegyület mérsékli a szabad gyökök káros hatását, s így csökkenti a rákbetegség kockázatát. Az antocián ezen kívül gyulladásgátló, érvédő hatású, javítja az emlékezőképességet, és szabályozza a vérnyomást.

Színanyagai között jelentős még az A-vitamin előanyagaként ismeretes karotin. Az ásványi anyagok közül kiemelendő a szeder foszfor- és vastartalma.

A gyümölcsből főzött lekvár enyhe hashajtóként alkalmazható. Leve nyugtatja a gyomrot, vese- és hólyagpanaszokra javasolt. A leveléből készült tea vízhajtó, izzasztó hatású. Torok- és szájöblítésre is használható.

A szeder gyümölcse, levele tanninokban (csersavakban) igen gazdag. Számos fajt gyógynövényként használnak, mivel a tanninnak összehúzó tulajdonsága van, ami a hajszálereket védi. Baktériumölő hatása szintén ismert.

szeder tányéron
Egy tál egészség

A sokoldalú gyümölcs

A szeder sütemények bevonására, lekvár, gyümölcszselé és -ital készítésére is nagyszerű választás egy igazán forró, nyári napon. A friss gyümölcsöket a téli hónapokra mélyhűtéssel konzerválhatjuk.

Fotók: Canva

search icon