Nem mindegy, hogyan próbáljuk enyhíteni kutyánk számára a hőséget!
Nem mindegy, hogyan próbáljuk enyhíteni kutyánk számára a hőséget!

A nyári forróság nemcsak minket, embereket visel meg, hanem az állatokat is. A kutyák számára különösen kellemetlen az ennyire meleg időjárás, mint a mostani, ugyanis egyrészt a bundájuk miatt szenvednek, másrészt a tappancsukat is felsebezheti a felforrósodott beton. Jó, ha megpróbáljuk enyhíteni számukra a hőséget, de azt ne átgondolatlan módszerekkel tegyük!

A Sokszínű Vidék a Szent Bernát Pestimrei Kisállat-ambulancia Facebook-oldalát szemlézve azt javasolja, hogy ha kutyánk nagyon kimelegedett a hőségben, először adjunk neki egy tálka langyos vizet, majd hűtsük le a talpát és a mellkasát, illetve a hasát egy nedves, ám nem túlzottan vizes törölközővel. Semmiképpen se olyan ruhadarabbal tegyük mindezt, amelyből még facsarni lehet a vizet! Ha megvagyunk, tegyük a kutyát árnyékba egy nedves törölközőre!

Sokan próbálják enyhíteni, elviselhetőbbé tenni négylábú kedvencük számára a kánikulát egy olyan módszerrel, ami ugyan kézenfekvőnek tűnik, mégsem ajánlatos alkalmazni, mert igencsak veszélyes. Ez nem más, mint a melegben túlhevült kutya hideg vízzel való leöntése, lelocsolása slaggal, esetleg az állat vizes törölközővel való betakargatása.

Fontos tudnunk, hogy a hideg hatására az erek összeszűkülnek, a magas hőmérséklet (42 fok felett) pedig a vérben lévő fehérjék megalvadását okozza, így a vér sűrű és viszkózus lesz. E két tényező együttes hatására a vér nem jut el a szívhez, és a szervek az oxigénhiány miatt sorra leállnak. Az eredmény tehát egy nagyon lassú és fájdalmas halál, ez pedig remélhetőleg elég indok mindenki számára arra, hogy miért is kell kerülni a kutyák locsolását a hőségben.

Ami pedig mindezeken túl nagyon fontos, hogy a tikkasztó melegben még rövid időre se hagyjuk kedvenceinket az autónkban, ezzel ugyanis szintén komolyan árthatunk nekik.

Forrás: Sokszínű Vidék
Kiemelt kép: Canva

search icon