Minél tisztább a levegő, annál kisebb a demencia kockázata
Minél tisztább a levegő, annál kisebb a demencia kockázata

Az amerikai Alzheimer Társaság (Alzheimer’s Association) által közzĂ©tett jelentĂ©ssorozatbĂłl kiderĂĽlt, hogy a lĂ©gszennyezettsĂ©g csökkentĂ©se javĂ­thatja a kognitĂ­v funkciĂłkat Ă©s csökkentheti a demencia kockázatát.

Bár korábbi kutatások már megállapĂ­tották a hosszĂş távĂş lĂ©gszennyezĂ©snek valĂł kitettsĂ©g Ă©s az Alzheimer-kĂłr – a demencia leggyakoribb oka – közötti kapcsolatot, az Ăşj kutatás az elsĹ‘ szĂ©les körű bizonyĂ­tĂ©k arra, hogy a lĂ©gszennyezĂ©s – kĂĽlönösen a levegĹ‘ben lĂ©vĹ‘ finom rĂ©szecskĂ©k (PM2,5) Ă©s a fosszilis tĂĽzelĹ‘anyagok elĂ©getĂ©sĂ©bĹ‘l származĂł szennyezĹ‘ anyagok – csökkentĂ©se összefĂĽgg a demencia Ă©s az Alzheimer-kĂłr alacsonyabb kockázatával.

Az elmĂşlt Ă©vtizedekben az urbanizáciĂł Ă©s az iparosodás következtĂ©ben világszerte romlĂł levegĹ‘minĹ‘sĂ©g azt jelenti, hogy a demencia növekvĹ‘ száma nemzetközi egĂ©szsĂ©gĂĽgyi válsággá vált – állĂ­tják a 2021. Ă©vi denveri Alzheimer’s Association nemzetközi konferencián rĂ©szt vevĹ‘ tudĂłsok.

A legfontosabb megállapĂ­tások között szerepel, hogy francia vizsgálati szemĂ©lyek körĂ©ben a PM2,5 koncentráciĂł elmĂşlt 10 Ă©vben törtĂ©nt csökkentĂ©se 15 százalĂ©kkal csökkentette az összes okbĂłl bekövetkezĹ‘ demencia, 17 százalĂ©kkal pedig az Alzheimer-kĂłr kockázatát. Emellett a lĂ©gszennyezĹ‘ anyagoknak valĂł hosszĂş távĂş kitettsĂ©g összefĂĽggĂ©sbe hozhatĂł volt a bĂ©ta-amiloid – az Alzheimer-kĂłrban szenvedĹ‘k agyában találhatĂł plakkokat okozĂł aminosavak – magasabb vĂ©rszintjĂ©vel is. Ez a kutatĂłk szerint a levegĹ‘ minĹ‘sĂ©ge Ă©s az Alzheimer-kĂłrt meghatározĂł fizikai agyi elváltozások közötti lehetsĂ©ges biolĂłgiai összefĂĽggĂ©sre utal.

Egy ideje már tudjuk, hogy a légszennyezés rossz hatással van az agyunkra és az általános egészségünkre, beleértve az agyban felhalmozódó amiloidokkal való kapcsolatot. De ami izgalmas, hogy most olyan adatokkal találkozunk, amelyek azt mutatják, hogy a levegőminőség javítása valóban csökkentheti a demencia kockázatát. Ezek az adatok bizonyítják a szövetségi és helyi kormányok, valamint a vállalkozások olyan irányelveinek és intézkedéseinek fontosságát, amelyek a légszennyező anyagok csökkentésével foglalkoznak.

mondta Claire Sexton, az Alzheimer’s Association tudományos programokĂ©rt Ă©s ismeretterjesztĂ©sĂ©rt felelĹ‘s igazgatĂłja.

Egy másik hasonló, Dr. Xinhui Wang, a Dél-kaliforniai Egyetem kutató neurológus adjunktusa vezette kutatás azt vizsgálta, hogy a légszennyezettséget jobban csökkentő helyeken élő idősebb nők kognitív funkciói lassabban romlanak-e, és kisebb valószínűséggel alakul-e ki náluk demencia. A kutatók megállapították, hogy a vizsgálat megkezdése előtti 10 évben általában véve nagymértékben javult a levegő minősége. Az átlagosan hat évig tartó utánkövetés során a kognitív funkciók a nők öregedésével a várakozásoknak megfelelően inkább csökkentek. A PM2,5 és az NO2 nagyobb mértékű csökkentésével rendelkező helyeken élők esetében azonban 14 százalékkal, illetve 26 százalékkal csökkent a demencia kockázata. Ez hasonló volt a két-három évvel fiatalabb nőknél tapasztalt alacsonyabb kockázathoz. Ezek az előnyök életkortól, iskolai végzettségtől, a földrajzi régiótól, ahol éltek, és attól függetlenül jelentkeztek, hogy volt-e szív- és érrendszeri betegségük.

Eredményeink azért fontosak, mert megerősítik azokat a bizonyítékokat, amelyek szerint a kültéri légszennyezés magas szintje a későbbi életkorban károsítja az agyunkat, és új bizonyítékot szolgáltatnak arra is, hogy a levegő minőségének javításával jelentősen csökkenthetjük a kognitív hanyatlás és a demencia kockázatát. A vizsgálatainkban talált lehetséges előnyök számos kognitív képességre kiterjedtek, ami arra utal, hogy több mögöttes agyi régióra is pozitív hatást gyakorolnak.

mondta Dr. Wang.

(Independent)

(fotĂł: pexels – MART PRODUCTION)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon