Gyertyák, virágok, koszorúk a temetőben – Hogyan válasszunk?

Gyertyák, virágok, koszorúk a temetőben – Hogyan válasszunk?
Gyertyák, virágok, koszorúk a temetőben – Hogyan válasszunk?

November első és második napja mindig nagy forgalmat jelent a temetőkben, hiszen a keresztény hagyományok szerint ilyenkor elhunyt szeretteinkre emlékezünk. Ezeken a napokon sem érdemes azonban megfeledkeznünk arról, hogy – ha tehetjük – kíméljük a környezetet. Cikkünkkel ehhez próbálunk segítséget nyújtani.

Mindenszentekkor és halottak napján nemcsak felkeressük és rendbe tesszük a sírhelyeket, hanem virággal, koszorúval is díszítjük őket, gyertyát, mécsest gyújtunk eltávozott hozzátartozóink lelki üdvözüléséért. A meghitt és kegyelemteljes emlékezéshez azonban fontos, hogy ne árassza el a temetőket a szemét, célszerű tehát olyan megoldásokat választanunk a végső nyughelyek feldíszítéséhez, amelyek révén csökkenthetjük a felesleges hulladéktermelést.

Fényárban úszó temetők – Mire figyeljünk, hogy a látvány tényleg szép legyen?

A keresztény hagyományok szerint a gyertyák fénye az örök világosságot jelképezi, míg egy népi hiedelem úgy tartja, hogy a gyertyaláng célja a halottak napján elkóborolt lelkek visszatalálása a sírjaikhoz, így kerülhető ugyanis el, hogy az élőket háborgassák. Akárhogy is, azt egyértelműen leszögezhetjük, hogy az őszi időszak egyik legszebb látványa a gyertyafényben úszó temetőké.

Gyertyafény világítja meg az urnákat egy temetőben.
Fotó: Canva

Mindez azonban akkor igazán szép, ha környezetbarát is, így ha el akarjuk kerülni a felesleges hulladéktermelést, ne a boltokban kapható, alumíniumtokban lévő teamécseseket válasszuk, hanem vigyünk pusztán gyertyákat a sírokra! Felmerülhet persze, hogy a szeles időjárás miatt képtelenség lesz meggyújtani a gyertyákat, ezért mégiscsak inkább a szélvédett mécsesek mellett döntenénk. Ám ha kímélni akarjuk a bolygót, ebből sem az áruházak kínálatában található darabokat szerezzük be, hiszen ezzel műanyag- és üveghulladékot termelünk.

Amennyiben fenntarthatóan szeretnénk cselekedni, hasznosítsuk újra a kamránkban tárolt üres befőttesüvegeket, melyeket némi festéssel, esetleg növényi dekorációval igazán ízléses mécsesekké alakíthatunk! Az ünnep elmúltával ezeket a saját kezűleg készített mécseseket aztán be is gyűjthetjük, és miután megtisztítottuk őket a viasztól, eltehetjük őket, hogy jövő novemberben újra szeretteink nyughelyén világíthassanak. Arról, hogy a mindennapok során hogyan cselekedhetünk fenntarthatóan a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó Your Planet elnevezésű kiállításán is sokat lehetett hallani.

Vigyünk élő növényt a temetőbe!

A mécses mellett a virág is népszerű mindenszentek és halottak napja környékén, ám ezzel kapcsolatban sem árthat megfogadni néhány jó tanácsot bolygónk megóvása érdekében. Ha lehetséges, próbáljuk meg kerülni a művirágokat, ezek ugyanis legtöbbször nem kelhetnek versenyre élő társaik szépségével, másrészt pedig sokszor az időjárás jelentette viszontagságoknak sem képesek ellenállni, így az ünnep elmúltával csupán felesleges műanyaghulladék képződik belőlük.

Ültessünk virágokat szeretteink nyughelyén!
Fotó: Canva

Ha vágott virágot vásárolunk, kérjünk csak szálakat a virágostól, és ne csokrokat köttessünk, így ugyanis lemondhatunk a kötözőkről és a csomagolásnak használt celofánról is, melyek a csokor elhervadása után ugyancsak hulladékként végeznék. A legjobb megoldás persze az, ha élő növényeket viszünk a temetőbe. Amennyiben megengedhetjük magunknak ezt a megoldást, illetve szeretteink sírhelye is lehetővé teszi, ültessünk virágokat a sírra, esetleg kisebb fákat a sírhely mellé vagy köré, és inkább ezeket gondozgassuk! Az élő növény szépsége tartós, nem múlandó, ez pedig egy kis reménnyel is eltölthet minket, miközben eltávozott hozzátartozóinkra emlékezünk.

Hasznosítsuk újra a koszorúkat az ünnep elmúltával!

Amennyiben módunkban áll, a szeretteink sírjára szánt koszorúk esetében is próbáljunk meg ügyelni arra, hogy lehetőleg tisztán növényi alapanyagokból készüljenek. Akár rendeljük, akár magunk rakjuk össze a koszorúkat, érdemes mellőznünk a drótokat és a műanyag díszítőelemeket, ezért koszorúalapnak a vesszőből font vagy a fenyőtobozokból álló verziót válasszuk, és ezt dekoráljuk termésekkel vagy magunk festette száraz virágokkal. Ha tudunk, mindenszentek után néhány héttel térjünk vissza a temetőkbe az elfonnyadt növényi koszorúkat begyűjteni, ám arra figyeljünk, hogy ne a szemetesbe, hanem a komposztálóba helyezzük őket, ott ugyanis szépen lebomlanak, és újrahasznosulnak.

Természetesen akkor se hanyagoljuk el a szeretteinkről való megemlékezést, ha nincs módunk vagy időnk a fent felsorolt tanácsokat megfogadni! Amennyiben viszont hozzá szeretnénk járulni a temetők tisztaságához, a halottak napja elmúltával menjünk vissza megszabadítani a sírokat a gyertyák, mécsesek és egyéb díszítőelemek után maradt szeméttől, és ha tehetjük, ezt ne a temetői szemetesbe rakjuk, hiszen a legtöbb helyen nincs lehetőség szeparáltan gyűjteni a hulladékot. A hulladékot vigyük inkább haza, és a szelektív kukák révén váljunk meg a feleslegtől!

Kiemelt kép: Canva

search icon