Globális szövetség indul az igazságos, fenntartható energiáért
Globális szövetség indul az igazságos, fenntartható energiáért

A Globális Szövetség a Fenntartható Energiáért (The Global Alliance for Sustainable Energy) nevű kezdeményezést mintegy 17 szervezet indította útjára a szél- és napenergia-ágazat teljes fenntarthatóságának biztosítása érdekében.

Az alapító partnerek, köztük az EDP, a Global Solar Council, a Global Wind Energy Council, az Iberdrola, a Politecnico di Milano, a Politecnico di Torino és a ReNew Power együttműködő megközelítést és innovatív ötleteket fognak alkalmazni annak érdekében, hogy a megújuló energiaágazat teljes mértékben fenntartható legyen az emberek és a környezet számára.

A szövetsĂ©g cĂ©lja annak biztosĂ­tása, hogy az energetikai átmenet „igazságos átmenet” legyen az energialánc kĂĽlönbözĹ‘ szegmenseinek szereplĹ‘i számára, Ă©s hogy a fenntarthatĂłság környezetvĂ©delmi, társadalmi Ă©s irányĂ­tási (ESG) szempontbĂłl is központi szerepet kapjon.

A Globális Szövetség a Fenntartható Energiáért a civil társadalommal, a végfelhasználókkal, a politikai döntéshozókkal, a tudományos intézményekkel, az anyagszállítókkal és az eredetiberendezés-gyártókkal (OEM) fog együttműködni, hogy megértse az energiaátalakítás hatásait, és a kormányokkal és a befektetőkkel együttműködve megoldásokat dolgozzon ki.

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint a 2050-re kitűzött nettó nullás cél eléréséhez a világnak addigra a teljes villamos energia 70%-át nap- és szélenergiából kell előállítania. A fenntarthatóság biztosítása a szél- és napenergia teljes termelési, telepítési, karbantartási és üzemeltetési értékláncában azonban ezen ágazatok teljes fenntarthatóságát jelenti. Ez az a terület, ahol az ágazat még mindig küszködik.

A nap- és szélenergia például hasonló fenntartható telepítési kihívásokkal néz szembe, ezért az iparágak szereplőinek összefogása lehetővé teszi a szakértelem és a lehetséges megoldások megosztását annak biztosítása érdekében, hogy a fenntarthatóság a projektek bevezetése során a fő hangsúlyt kapja, ami a nettó nullás célok egyszerűbb és költséghatékonyabb elérését eredményezi.

A szövetség kezdetben négy kulcsfontosságú területre fog összpontosítani: nettó nulla kibocsátás és CO2-lábnyom; körkörös gazdaság és tervezés; emberi jogok; valamint a vízlábnyom.

A szövetség az ENSZ fenntartható fejlődési céljaiban (SDG) meghatározott 2030-as menetrendhez igazodik.

(smart-energy.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon