Fittyet hánynak a józan észre a Jeges-tengerben élő szivacsok
Fittyet hánynak a józan észre a Jeges-tengerben élő szivacsok

A hideg északon élő szivacsok olyan túlélési stratégiát dolgoztak ki, amely elképesztette a kutatókat. Az állatok lényegében olyan táplálékot is meg tudnak emészteni, melyre eddig képtelennek tartották őket.

A Jeges-tenger fenékén talált szivacsok már a méretükkel is meghökkentették a német kutatókat: a felszín alatt 500–600 méteres mélységben húzódó tengerfenéken, a fagypontnál alig melegebb vízben nem ritkán 1 méternél is nagyobb szivacsokat találtak. A Geodia nemzetségbe tartozó faj telepei között pedig több, becslések szerint 300 év körüli egyedet is találtak.

A Max Planck Intézet, az Al­fred We­gener Intézet és a Helm­holtz Központ tengerbiológusai által megjelentetett cikk, melyről a Qubit számolt be, arról ír, hogy a tengerbiológia jelenlegi állása szerint a tengerfenéknek ezen a részén nem is élhetnének ezek az állatok.

Ennek az a magyarázata, hogy a kérdéses régióban nincsenek olyan áramlatok, melyek táplálékot hordoznának, sem olyan hidrotermális kürtők, melyek hővel és értékes ásványi anyagokkal látnák el a helyi ökoszisztémát.

Az ellentmondás feloldásához a kutatók mintákat vettek az állatokból. Ezek segítségével sikerült megállapítani, hogy a szivacsok a Chloroflexi törzsbe tartozó baktériumok közreműködésével jutnak táplálékhoz. Ezek alakítják a szivacsoknak is emészthető szerves anyagokká a sok ezer éve elpusztult csőférgek és kéthéjú kagylók maradványaiból kioldódó vegyületeket.

Borítóképünk illusztráció

search icon