A család a fenntarthatóság záloga
A család a fenntarthatóság záloga

Idén „a család a fenntarthatóság záloga” jelszót tűzte zászlajára a IV. Budapesti Demográfiai Csúcs. A szeptember 23-24-én, a Várkert Bazárban megrendezett esemény célja, hogy a döntéshozók, a politikai szereplők, az egyházi és civil vezetők, a gazdasági élet és a média szereplői, valamint a tudományos világ képviselői számára platformot biztosítsanak a közös gondolkodásra.

2015, 2017 és 2019 után idén már negyedik alkalommal ad otthont a magyar főváros a szakmai konferenciának, ahol a fenntarthatóság témakörében felszólal Aleksandar Vučić szerb elnök, Mike Pence volt amerikai alelnök, Mateusz Morawiecki lengyel, Andrej Babis cseh és Eduard Heger szlovák miniszterelnök, valamint Milorad Dodik, a háromtagú boszniai államelnökség szerb tagja is.

Az esemény tematikája a fenntarthatóság és a demográfia összefüggése – közölte Novák Katalin, családokért felelős miniszter, hangsúlyozva: a világ akkor fenntartható, ha születnek gyermekek, ha van kinek továbbadni az örökséget, és ha ezt az örökséget „jobb állapotban adjuk tovább, mint ahogy az elődeinktől megörököltük”.

Sajnos sokan éppen a családalapítás, a gyermekvállalás számlájára írják a környezeti kihívások súlyosbodását. Pedig a család nem a problémát, hanem a megoldást jelenti. 

emlékeztetnek az esemény szervezői.

Az erős családok léte éppen azt segíti elő, hogy a pazarló kényelmet felváltsa az életünkben a tudatos, felelős tervezés, gazdálkodás – folytatják a IV. Budapesti Demográfiai Csúcs (BDS) idei témafelvetését.

Egyes kutatások már azt is bizonyították, hogy a gyermekes családok elkötelezettebbek a környezetvédelem iránt. 

A minket körülvevő világ folyamatosan változik, az egyéni érdekek az élet egyre több területén írják felül a közösségi érdekeket, a családi értékeket érő ideológiai támadások sokasodnak, a járványhelyzet pedig rég nem látott kihívások elé állította közösségeinket. Meg kell erősítenünk a családbarát értékek melletti közös elkötelezettségünket – írja a szervezői állásfoglalás, és erőforrásainkat minél inkább a családok jó- és jóllétének szolgálatába kell állítanunk. Ennek kulcsa az összefogás, a közös gondolkodás, a továbblépési lehetőségek azonosítása, a jó gyakorlatok megosztása, amelyre a IV. Budapesti Demográfiai Csúcs kiváló alkalmat biztosít.

(forrás: BDS)

search icon