A gyermeket nevelő családok jövőképe környezetvédelmi szempontból is pozitívabb
A gyermeket nevelő családok jövőképe környezetvédelmi szempontból is pozitívabb

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) ma publikált Népesedési világnap kapcsán készített saját felmérése szerint a magyar emberek a családban, a gyermekekben látják a jövőt, és úgy gondolják, hogy a környezeti problémákat is megoldhatja a gyermekvállalás. A országos reprezentatív kutatás ezer felnőtt telefonos megkérdezésével készült 2021. június 17. és 21. között.

A részletes eredmények a következők:

  • A társadalom elöregedését 82 százalék, a bizonytalan párkapcsolatokat 81 százalék, a kevés gyermeket 78 százalék, a kései gyermekvállalást 68 százalék nevezte problémának.
  • Csupán 12 százalék gondolja, hogy nincs elég bevándorló a népességfogyás megállításához, ami az intézet szerint egyértelműen bizonyítja, hogy a magyarok nem támogatják a bevándorlást.
  • Tízből nyolcan a több gyermeket nevezték megoldásnak a népesedési válságra a bevándorlás, valamint a várható élettartam növelése helyett.
  • 69 százalék azzal is egyetért, hogy a családokat támogató intézkedések nagyban hozzájárulnak Magyarország népesedési helyzetének javításához.

A KINCS egy másik az Európai Nagycsaládos Szövetséggel (European Large Families Confederation, ELFAC) készített közös kutatásában a családok és környezetvédelem kapcsolatát vizsgálta. 2021 tavaszán, a nagycsaládosok körében felvett kutatás során a válaszolók összesen több mint 3 ezer kérdőívet küldtek Észtországból, Horvátországból, Lengyelországból, Lettországból, Litvániából, Magyarországról, Németországból, Olaszországból, Portugáliából, Romániából, Spanyolországból. A főbb megállapítások a következők voltak:

  • A legalább három gyermeket nevelő európai családok 91 százalékát, míg a magyar családok 94 százalékát foglalkoztatja a környezetvédelem és mindkettejüknél 80 százalék fölötti azok aránya, akik a gyermekük jövője miatt tekintik ezt fontosnak.
  • A KINCS ezek alapján úgy véli, hogy a gyermeket nevelők a környezet védelméhez felelősségteljesebben viszonyulnak, amit az is bizonyít, hogy a nagycsaládosok több mint 90 százaléka szelektíven gyűjti a szemetet.
  • A családosok jelentős része elveti azt a vélekedést, hogy az éghajlati katasztrófa miatt nem érdemes gyermeket vállalni. Az intézet ehhez hozzáteszi, hogy Európában a társadalmak önfenntartáshoz sincs elég gyermek, és már rövid távon gondot fog jelenteni az elöregedés.
  • A nagycsaládosok számára fontos, hogy gyermekeik egészséges környezetben, a természettel minél nagyobb összhangban nőjenek fel, és lássák azokat a természeti értékeket, amelyeket szüleik is láttak.

(MTI)

(fotó: pixabay – NamasteNomad)

search icon