A nyuszi érző lény, nem játék!
A nyuszi érző lény, nem játék!

Húsvétkor sok család a gyerekek kedvéért nyulat vásárol, a tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a kisállatok gyakran játékként vannak kezelve és nemegyszer az ünnepek elmúltával kétségessé válik további sorsuk.

A Fővárosi Állatkert az elsők között, még az 1990-es években hívta fel először arra a figyelmet, hogy a húsvéti nyuszik vásárlásának állatvédelmi szempontjai is vannak. Az ünnep közeledtével fontos újra felhívni az emberek figyelmét arra, hogy a nyulak is érző állatok, akiknek megvannak a maguk igényei.

Ha húsvét alkalmából befogadunk egy nyulat, arra is kell gondolnunk, hogy a felelősségünk nem ér véget az ünnep elmúltával. Állattartóként kötelesek vagyunk a nyúl elhelyezéséről, táplálásáról, gondozásáról, felügyeletéről, tisztán tartásáról, szükség esetén gyógykezeléséről az állat biológiai igényeinek megfelelően, a jó gazda gondosságával gondoskodni.

Ha csak a húsvét miatt szereznénk be nyulat, akkor inkább ne tegyük, de ha mégis szeretnénk, akkor mérlegelnünk kell, hogy valóban tudunk-e felelős módon gondoskodni róla. Egy nyúlnál például figyelembe kell venni, hogy akár 10 évig is élhet és ezalatt folyamatosan gondoskodnunk kell róla, adott esetben a helyettesítésünket is meg kell oldanunk, ha például nyaralni indulnánk.

Ha mégis úgy döntenénk, hogy hazaviszünk egy nyuszit, akkor előtte mindenképp tájékozódjunk annak igényeiről. A nyúltartással kapcsolatban ugyanis számos tévhit él, ezek követése pedig hamar az állat elpusztulásához vezethet. Ahogy az Állatkert cikke írja, a legtöbb probléma a nyulak etetésével, takarmányozásával szokott előfordulni. Sokan olyan élelmiszereket adnak az állatoknak, melyeket eredetileg emberi fogyasztásra szántak. Ilyen lehet például a csokoládé vagy kenyér. Szintén népszerű tévhit, hogy a nyulak kizárólag sárgarépán és káposztán élnek. Kétségtelen, hogy mindkettő szerepelhet az étlapjukon, de csak ezeken nem lehet tartani őket, a káposzta etetésével pedig különösen kell vigyázni, mert túlzott mennyiségben felfúvódást, sőt gyomor- és bélhurutot, esetenként pedig akár golyvát is okozhat.

A fent linkelt cikkben számos fontos információt talál az, aki úgy dönt, hogy a húsvét alkalmából magához venne egy nyuszit. Részletesen leírják hogyan, milyen körülmények között érdemes tartani a kistestű emlősöket, ahogy arról is szó esik, melyek az ideális táplálékok a nyuszik számára.

search icon