A fenntartható étel- és italválasztás során számos tényezőt figyelembe kell venni, ezért egyre többen döntenek a „klimatáriánus” étrend mellett, aminek a célja, hogy csökkentsük a szénlábnyomunkat azáltal, hogy környezetbarát döntéseket hozunk az élelmiszerekkel kapcsolatban.
Az étrend fő célja, hogy több növényi ételt fogyasszunk, miközben korlátozzuk vagy elhagyjuk az állati eredetű termékeket. A növényi ételeknek általában kisebb a szénlábnyomuk, mint az állati eredetűeknek, a gyümölcsöknek és a zöldségeknek pedig különösen alacsony. A klimatáriánus étrend nem csak arról szól, hogy mit eszünk, hanem arról is, hogyan vásárolunk és főzünk. Csak annyit vásároljunk egyszerre, amennyire szükségünk van, hogy elkerüljük az élelmiszerpazarlást. Töltsük fel a fagyasztót maradékokkal, hogy akkor is folytathassuk az egészséges táplálkozást, amikor épp nincs kedvünk főzni.
A következő egyszerű tippekkel mi is belevághatunk a környezettudatos étkezésbe.
Együnk több lencsét és babot!
A bab jót tesz a szívnek, különösen, ha húsalternatívaként használjuk. Ha például a tésztaszószokban a marhahúst lencsével vagy babbal helyettesítjük, akár 74%-kal közelebb kerülhetünk a szén-dioxid-kibocsátási céljaink eléréséhez. Ennek nem kell minden nap így lennie azok számára, akik szeretnék megtartani a húst az étrendjükben. De kipróbálhatják többek között a húsmentes hétfőket, a húsmentes reggelit és ebédet, vagy a húsmentes hétköznapokat.
Ne vásároljunk olyan termékeket, amik pálmaolajat tartalmaznak!
A pálmaolaj előállítása, amely például kenyérben, kekszekben, chipsekben és fagylaltokban található, hozzájárul az erdőirtáshoz, a talajerózióhoz és a természetes élőhelyek pusztulásához. Keressük a csomagoláson a „pálmaolaj-mentes” feliratot.
Vásároljunk helyi és szezonális gyümölcsöket és zöldségeket!
A salátád hozzávalóinak soha ne kelljen hosszú repülőutat megtenniük – a helyi és szezonális termékek vásárlása csökkenti a feldolgozásból, csomagolásból és szállításból származó szén-dioxid-kibocsátást.
Fontoljuk meg a kávéfogyasztást!
A tudatos fogyasztók gyakran figyelmen kívül hagyják, hogy a kávé iránti megnövekedett kereslet olyan termelést eredményezett, amely hozzájárul az erdőirtáshoz, a nagymértékű vízhasználathoz és a természetes élőhelyek pusztulásához.
Válasszuk a teljes kiőrlésű gabonaféléket!
A teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, mint például a tészta vagy a barna rizs, kevesebb feldolgozást igényelnek, és alacsonyabb glikémiás indexüknek köszönhetően táplálkozási szempontból is jobbak.
Együnk dióféléket!
A diófélék és magvak kiváló fehérjeforrások, és remekül használhatók rágcsálnivalóként, turmixokhoz vagy zabkásához. Közülük is a földimogyoró, a napraforgómag és a tökmag a környezetbarátabb fajták.
Együnk hazai halakat!
Az óceánok már nagyon túl vannak halászva, és az is rengeteg szennyzésbe kerül, mire ide szállítják az amúgy is kimerülő populációk példányait.
Válasszuk a csirkehúst!
Ha valaki nem akarja teljesen elhagyni a húst, a csirkehús a legkevésbé környezetszennyező megoldás. Az eredeti cikkben nincs benne, de fontosnak tartjuk kiemelni, hogy mindenképpen kerüljük a nagyüzemi állattartásból származó húsokat. Válasszuk helyette az etikus állattartás elvei szerinti háztáji forrásból származó csirkehúst. A marhahúshoz képest a csirkehúsra való átállással közel felére csökkenthetjük a szén-dioxid-kibocsátást.
Korlátozzuk a cukorbevitelt!
A túlzott cukorfogyasztás nem csak az egészségednek árt, de a bolygónak is. A cukorgyártás hozzájárul az erdőirtáshoz, és vízigényes, ami talajerózióhoz vezethet.
Forrás (independent)