A légkör előrejelezheti a földrengéseket
A légkör előrejelezheti a földrengéseket

A tudomány és a technológia területén folyó európai együttműködés, a COST (Cooperation in Science and Technology) ELECTRONET elnevezésű projekt kutatói olyan légköri anomáliákat azonosítottak, amelyek a földrengések előtt és alatt jelentkeztek.

A Geoscience folyóiratban megjelent tanulmányukban több olyan légköri és ionszféra béli zavart azonosítottak, melyeket egy több paraméteres, és egyidejűleg több módszert alkalmazó vizsgálat segítségével ki lehet mutatni és ezáltal előrejelezni a földrengéseket.

Az egyik ilyen jelenség a radon gáz szivárgása. A kőzetlemezek találkozásánál lévő aktív vetők mentén gyűlik a földrengést okozó feszültség, mely kipattanása előtt a kéregben apró mikrorepedések jönnek létre. A repedéseken keresztül a természetes szivárgásnál nagyobb mennyiségű radon gáz jut a felszínre. Ez a radon gáz a légkör összetételében is megjelenik magasabb kémai potenciálként. Ha a kutatók magasabb kémiai potenciált mérnek a légkörben, az a kondenzációs magok számának növekedését, tehát a radonszint emelkedését mutatja, azaz a környéken megjelentek a mikrorepedések, földrengés várható.

Ahol pedig a radonszivárgás miatt beindul az ionizáció a légkörben, ott megnő a levegő vezetőképessége, ami a globális áramkörön keresztül kimutatható anomáliákat okoz az ionoszférában. Ezek a változások nyomonkövethetőek az európai globális navigációs műholdas rendszer (GNSS) adataiból származtatott teljes elektrontartalomban.

Minél több ilyet találunk és vizsgálunk meg, úgy lehet azonosítani azokat a paramétereket, amiknek a változását időben detektálva megjósolhatjuk a földrengés kipattanásának idejét

mondta el a földrengéseket előrejelző légköri anomáliák fontosságáról a kutatócsoport magyar tagja, dr Barta Veronika, ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Geodéziai és Geofizikai Intézetének tudományos munkatársa.

A kutatás eredményeit is felhasználva a kutatók szerint érdemes lenne létrehozni egy olyan állomáshálózatot a szeizmikusan aktív régiókban, amellyel egyidejűleg vizsgálhatóvá válik a hőmérséklet, a relatív páratartalom, a radon, a légköri elektromos paraméterek, valamint a teljes elektrontartalom változása.

(24.hu)

search icon