A lítiumbányászatnak sem a helyiek, sem a bolygónk nem örülhet
A lítiumbányászatnak sem a helyiek, sem a bolygónk nem örülhet

Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint a világ azonosított lítiumkészleteinek mintegy 56 százaléka a dél-amerikai háromszögben található. A lítium az elektromos autókban használt akkumulátorok kulcsfontosságú összetevője, Chilében, Argentínában és Bolíviában nagyobb mennyiségben található, mint bárhol máshol a Földön.

Mivel a világ igyekszik eltávolodni a fosszilis tüzelőanyagoktól, a lítiumtermelés az elmúlt években az egekbe szökött. Mivel egy tonna lítium előállításához körülbelül 2,2 millió liter vízre van szükség, a kitermelőipar egyre inkább veszélyezteti a környezetet, és a helyiek esélyét az élhető jövőre.

Jelentős ipari-technológiai fejlődésre és mindenekelőtt jobb életkörülményekre számítottunk

– mondta most 34 éves ügyvéd, Donny Ali, aki a helyiek érdekeit is képviseli.

A Proceedings of the Royal Society című folyóiratban idén megjelent tanulmány összefüggést talált a lítiumbányászat és a Salar de Atacama két flamingófajának csökkenése között. Az éghajlatváltozás lassítását célzó technológiák kifejlesztését globális szükségszerűségként határozták meg. Mindazonáltal a zöld technológiák potenciálisan negatív hatással lehetnek a biológiai sokféleségre, áll a tanulmányban.

A kitermelésre vonatkozó kevés korlátozás és az alacsony, mindössze három százalékos adó miatt Argentína két bányából a világ negyedik legnagyobb lítiumtermelőjévé vált. Az amerikai, kínai, francia, francia, dél-koreai és helyi vállalatok részvételével több tucat új projekt van folyamatban, és Argentína azt reméli, hogy 2030-ra meghaladja a chilei termelést.

De nem mindenki van elragadtatva az ötlettől, ugyanis sokak szerint a bolíviai helyieknek nem válik hasznára a lítiumbányászat. A felmérések szerint a régió, amely ezüstben és ónban is gazdag, lakóinak fele szegénységben él. A bányászatból származó haszonból ezek az emberek alig részesednek.

A küszködő lítiumágazat fellendítésének reményében a helyi kormány 2018-ban megnyitotta a bányászai lehetőséget a magánkitermelők előtt, bár a munkák még nem kezdődött meg. Sokak szerint az igazi kérdés az, hogy a lítium kitermelése a bolíviaiak javát fogja-e szolgálni. A három nagy kitermelő ország most az akkumulátorgyártás, esetleg még elektromos autók építése felé tekint, mint olyan lehetőség, amely a természetes lítiumkincsből modern ipari forradalmat eredményezhet. Azt azonban nem tudni, hogy mennyire élénkítheti a helyi gazdaságot, mennyire fogja ez a helyiek érdekeit szolgálni, vagy mekkora környezeti terhelést jelent majd.

(forrás: euronews.com/green)

search icon