A partvonalak újfajta megóvásával a biodiverzitás is fenntartható lesz
A partvonalak újfajta megóvásával a biodiverzitás is fenntartható lesz

A Rutgers tudósai és camdeni középiskolás önkéntesek a természet segítségével enyhítik a part menti erózió hatásait New Jersey déli részén. Közösen építettek egy élő partvonalat a New Jersey Aquakultúra Innovációs Központ közelében, amely mocsári füvekből, valamint újrahasznosított osztriga- és kagylóhéjakból áll. Az osztrigaváraknak nevezett, módosított betontömbökbe épített kagylók szorosan illeszkednek egymáshoz, és ezzel segítenek csökkenteni a hullámenergiát, ami a partvonalat rombolná.

Ez az élő partvonal lehetővé teszi, hogy a homok és az iszap felhalmozódjon mögötte, ezzel új mocsárvidéket hozva létre. Mindeközben a kialakult partrész élőhelyként szolgál az osztrigalárvák számára.

A projekt alternatívája a hagyományos, tiszta betonból vagy sziklából épített partfalaknak, amelyek nem kívánt következményekkel járhatnak

– mondta David Bushek, a Haskin kutatólaboratórium igazgatója.

A tengerszint-emelkedés part menti eróziót is okoz, ez ellen a hatás ellen is kénytelenek vagyunk védekezni. A kemény szerkezetek, mint a beton, vagy a sziklák visszaverik a hullámok és az áramlatok energiáját, és máshová továbbítják azt. A természetes élőhelyek inkább elnyelik és eloszlatják a becsapódási energiát, mintsem továbbadnák azt. Ez egy sokkal hatékonyabb módja a partvonalak megóvásának.

A Rutgers tudósai az Aquakultúra Innovációs Központban naponta több millió kagylót termesztenek a part menti helyreállítás, az élelmezésbiztonság és a kereskedelmi célú gazdálkodás érdekében. Az élő partvonal által létrehozott élőhely olyan sokszínű életnek ad majd otthont, amely egy kemény szerkezetben nem volna lehetséges. Ez a módszer számos előnnyel bír a szilárd partvédő megoldásokhoz képest.

A kutatás résztvevői remélik, hogy jövőre már új mocsárrétek is kialakulnak a munkájuk eredményeként. Ez tulajdonképpen mindenféle hal és gerinctelen állat, valamint a part mentén élő állatok és növények számára egyfajta védelmi terület lesz. Általában véve nagyon fontos, hogy a mocsarak egészségesek maradjanak, hiszen a biodiverzitás fenntartásához, illetve a partvonal megóvásához is igen nagyban hozzájárulnak. Az önkéntesek és a tudósok munkája a területnek a hatékony, környezetbarát megóvására irányult.

(forrás: www.rutgers.edu)

search icon