Egy amerikai nonprofit szervezet friss vizsgálatában 48 gyümölcsöt és zöldséget vettek górcső alá, hogy megnézzék mennyire szennyezettek vegyszerekkel.
A felmérés azért is lehet érdekes, mert a téli szezonban Magyarországon is többségbe kerülnek a távoli országokból importált gyümölcsök és zöldségek, melyekre az eltarthatóság és a szállítási idő miatt, jóval több vegyszer kerülhet.
Szennyezettség lista — mely itt érhető el — élmezőnyében számos Magyarországon is megtermő fajta található, melyek a hazai szezonban fogyasztva és lehetőség szerint termelőktől beszerezve, sokkal kisebb kockázatot jelenthetnek, arról nem is beszélve, hogy a rövidebb ellátási lánc karbonlábnyoma jóval kisebb.
Érdemes tehát minden esetben a szezonális megoldást választani, de ha mégsem szeretnénk bizonyos ízeket nélkülözni, akkor széles a választék hosszan és jól eltartható fajtákból is.
Forrás: player.hu