A talajvíz kiaknázása megzavarta a Föld forgását
A talajvíz kiaknázása megzavarta a Föld forgását

Azáltal, hogy az emberiség hatalmas víztömeget használ fel, a Föld csak 1993 és 2010 között közel 80 centimétert dőlt kelet felé – derül ki a Geophysical Research Letters című szaklapban megjelent új tanulmányból.

Az éghajlati modellek alapján a tudósok korábban úgy becsülték, hogy az emberiség 2150 gigatonna talajvizet nyert ki 1993 és 2010 között, ami több mint 6 milliméteres tengerszint-emelkedésnek felel meg. Ennek a becslésnek az igazolása azonban nehéz.

A Föld forgási pólusa valójában sokat változik – mondta Ki-Weon Seo, a Szöuli Nemzeti Egyetem geofizikusa, a tanulmány szerzője. Tanulmányuk azt mutatja, hogy az éghajlattal kapcsolatos okok közül valójában a talajvíz újraelosztása gyakorolja a legnagyobb hatást a forgáspólus elmozdulására.

A víznek a Föld forgását megváltoztató, befolyásoló képességét 2016-ban fedezték fel, és eddig nem volt feltárva a talajvíz konkrét hozzájárulása ezekhez a forgási változásokhoz. Az új tanulmányban a kutatók a víznek a forgásra való kihatását visgálták meg – először csak a jégtakarókat és gleccsereket vették figyelembe, majd a talajvíz-felhasználást is. 

A talajvíz elhelyezkedésének fontossága abban rejlik, hogy képes megváltoztatni a Föld mozgását. A forgási pólus általában körülbelül egy év alatt néhány méterrel változik, így a talajvíz szivattyúzása miatti változások nem járnak az évszakok eltolódásának veszélyével. 

A kutatás következő lépése a múltba való visszatekintés lehet. A Föld forgási pólusában bekövetkező változások megfigyelése hasznos a kontinensek vízraktározásának változásainak megértéséhez. Már a 19. század végétől kezdve rendelkezésre állnak sarkmozgási adatok. Így potenciálisan felhasználhatjuk ezeket az adatokat, hogy megértsük a kontinensek víztárolásának változásait az elmúlt 100 év során. 

(Forrás: phys.org)

search icon