A transzparensen működő bankok ismertetőjegyei – Podcast-ajánló
A transzparensen működő bankok ismertetőjegyei – Podcast-ajánló

A korrupció elutasítása, a pénzügyi eredmények korrekt kommunikációja és a vezetőség objektivitása, mind meghatározó szempontjai egy bank felelős vállalatirányításának. A radiocafén futó Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek legújabb részében Qayum Dániel, a Peak tanácsadója és Nyul Zsuzsa műsorvezető a transzparensen működő bankok ismertetőjegyeit járják körül. 

A vállalatok, köztük a bankok értékelésekor is egyre fontosabb szempont környezeti és társadalmi teljesítményük. Azáltal, hogy a bankok az ESG-szempontokat beépítik a működésükbe, erősíteni tudják a hírnevüket és a márkájukat, mint felelős és fenntartható intézmények. Az ESG-szempontok egyre fontosabbak, sok tőzsdei vállalatnál már a vezetői fizetéseket és bónuszokat is a cég ESG-teljesítményéhez kötik.

A felelős vállalatirányítás szempontjait általánosságban három meghatározó dokumentum irányelvei határozzák meg. Ezek a brit Cadbury-jelentés, az OECD vállalatirányítási elvekre vonatkozó dokumentuma, és az USA 2002-es Sarbanes-Oxley törvénye. A fő szempontok többek között kitérnek a részvényesekkel való méltányos bánásmódra, az érdekelt felek (‘stakeholder’) érdekeinek figyelembevételére, az igazgatóság integritására és objektivitására, valamint az átlátható pénzügyi riportálásra.

A bankok esetében a felelős vállalatirányítás fontos eleme a rendszeres riportálás a bank működésének környezeti hatásairól. A bankoknál a vállalati karbonlábnyom a szervezet közvetett és közvetlen működéséből adódik. Átlagban a bankok közvetett működése 700-szor több környezetszennyező kibocsátással jár, mint a közvetlen működésük. A közvetlen kibocsátáshoz tartozhatnak például az irodák és a fióktelepek fenntartásával kapcsolatos emissziók. A közvetett kibocsátás részét képezi a szervezet finanszírozási portfóliója, amely gyakran tartalmaz rendkívül magas környezetszennyező hatású vállalatokat és projekteket.

Az adásban szó esik még a pénzmosásról, valamint a terrortevékenységek finanszírozásáról is. Emellett nagynevű bankok, mint például a Wells Fargo vagy a HSBC felszínre hozott botrányai is figyelmet kapnak. (fintech.hu)

search icon